Policie zasáhla proti novinářům na akci Pegidy v Drážďanech, stěžoval si na ně státní úředník

Události: Incident na shromáždění Pegidy rozpoutal debatu o vlivu krajní pravice v německé policii (zdroj: ČT24)

Německem otřásá nová politická kauza. Na poslední demonstraci krajně pravicové Pegidy totiž jeden z demonstrantů požadoval, aby štáb veřejnoprávní televize ZDF přestal natáčet. Podle politického magazínu ZDF Frontal 21 pak policie novináře skoro hodinu zadržovala. Navíc se zjistilo, že zmíněný demonstrant pracuje u zemského kriminálního úřadu. Spolková ministryně spravedlnosti to označila za znepokojující incident a vyzvala k jeho prošetření.

Akce protiimigrační a protimuslimské Pegidy proběhla minulý čtvrtek v Drážďanech. Demonstranti protestovali proti kancléřce Angele Merkelové při její návštěvě saské metropole a požadovali její rezignaci. Na místě točil tým ZDF, jehož činnost následně skoro na hodinu paralyzovalo prověřování ze strany policie.

Za stížností na novináře stál jeden z demonstrantů. Místní policie nyní čelí kritice, že bránila svobodě tisku. Spolková ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová (SPD) se obrátila na Sasko s žádostí o prošetření incidentu.

Policie se zastal saský ministr vnitra Roland Wöller (CDU). „Když je podána stížnost, činitelé musejí jednat a získat osobní údaje,“ prohlásil politik. Podle mluvčího drážďanské policie Thomase Geithera je možné, že „policie mohla být o pět minut rychlejší“. Připustil také, že mezi policisty mohou být tací, kteří s Pegidou sympatizují.

Bývalý šéf Zelených Cem Özdemir na to uvedl, že lidé, kteří jsou zodpovědní za ochranu ústavy, nemají co dělat u organizací, které proti této ústavě bojují.

Z demonstranta se nakonec vyklubal pracovník zemského kriminálního úřadu. Podle vyjádření úřadu nebyl na demonstraci ve službě, ale jako soukromá osoba. Úřad prý vyvodí pro dotyčného důsledky, až se kauza vyjasní.

Incident už mezitím ale vrazil klín mezi členy velké koalice v Sasku – CDU a SPD. Policie se totiž zastal saský ministerský předseda Michael Kretschmer (CDU), podle něhož policisté jako jediní v danou chvíli postupovali seriózně. Za tato slova se ale sám stal terčem kritiky.

V Sasku se v září příštího roku uskuteční volby do zemského sněmu. Podle průzkumů by CDU měla opět zvítězit, ale na druhém místě by mohla skončit protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Vstřícná politika Merkelové z roku 2015 vyvolala v části německé společnosti odpor a loni dopomohla AfD ke vstupu do Spolkového sněmu, v němž je třetí nejsilnější stranou.

Kancléřka po jednání s členy frakce CDU v saském zemském sněmu podle agentury DPA řekla, že stát chce na centrální úrovni převzít více odpovědnosti za navracení migrantů. Týká se to podle ní hlavně vydávání pasů. „Právě vracení je nadále větším problémem,“ připustila.

Podle Merkelové je jasné, že „se nemá opakovat rok 2015 a také se opakovat nebude“. Podle ní v Německu kvůli velkému počtu uprchlíků zeslábla důvěra ve schopnost státu si s migranty poradit. „Otázkou je pouze to, jak rychle lze určité věci prosadit. Čas tlačí,“ citovala Merkelovou DPA.