Incident na letišti v Seattlu: Zaměstnanec ukradl letadlo a zřítil se s ním na nedaleký ostrov

Letiště v západoamerickém Seattlu muselo přerušit provoz kvůli incidentu, při němž jeden ze zaměstnanců letiště bez povolení odstartoval s letadlem. Armáda za ním vyslala stíhačky, úřady ale záhy oznámily, že se letadlo zřítilo. Nikdo jiný na palubě nebyl, uvedla místní média. Incident se stal v pátek večer místního času (v sobotu brzy ráno našeho času).

Šerif okresu Pierce ve státě Washington oznámil, že nejde o terorismus, ale o sebevražedný čin. Potvrdil také, že letadlo s kapacitou 76 míst spadlo. „Ukradené letadlo (společnosti) Horizon se zřítilo na ostrov Ketron,“ uvedl úřad šerifa Paula Pastora.

Na ostrově žije asi 20 lidí, pobřežní stráž tam vyslala loď. Za letadlem se podle něj po nepovoleném startu vydaly dva stíhací letouny F-15, havárii stroje ale nezavinily. 

Letadlo pilotoval mechanik

Podle Pastora letadlo pilotoval devětadvacetiletý zaměstnanec společnosti Horizon Air, které letadlo patřilo. Zástupkyně letecké společnosti Constance von Muehlenová potvrdila, že za incidentem je zaměstnanec firmy a že nikdo jiný na palubě nebyl.

Mělo jít o mechanika. Před pádem letadla s ním mluvil dispečer z řídící věže a oslovoval ho jménem, Rich nebo Richard. Muž podle serveru listu The Seattle Times odpovídal nevyrovnaně, někdy rozrušeně. Měl prý starosti s palivem. „Jsem na 2100 (librách, 952 kilogramech), začal jsem na třiceti a něco… nevím, jaká je spotřeba při startu, ale spaluje se to rychleji, než jsem čekal,“ řekl.

Dispečer mu odpovídal v klidu a snažil se ho přimět k přistání. „Napravo, asi míli od tebe je ranvej. Je to McChord (vojenské letiště),“ řekl mu. Na to mechanik reagoval rozrušeně. „Ti chlapi mě roznesou, když se tam pokusím přistát. Mohl bych tam něco taky zničit. Nechci to udělat, asi mají něco protiletadlového,“ řekl.

Po ujištění, že mu nic nehrozí, řekl, že ještě není „připraven na přistání“ a že se musí přestat dívat na ukazatel paliva, protože rychle ubývá. Dispečer se ho snažil přimět k obratu doleva a uklidnit ho.

„Za tohle je asi doživotí, co?“ ptal se muž v letadle. „Mnoha lidem na mně záleží, budou zklamaní, že jsem to udělal,“ řekl. V poslední výměně slov měl strach o jeden z motorů, který podle něj vynechával. „Dobře, Richi, jestli můžeš, drž to letadlo nad vodou. Udrž ho pěkně nízko,“ řekl mu dispečer. 

Incident trval asi 90 minut. Po pádu se letadlo vzňalo. Letiště Sea-Tac obnovilo provoz zhruba o půl desáté večer místního času (dnes 06:30 našeho času).