Kreml odmítl „nepřátelské“ sankce USA kvůli Skripalovi, Rusko může přijít o stamiliony dolarů

Rusko kritizuje USA za plánované sankce vůči Moskvě kvůli otravě agenta Skripala (zdroj: ČT24)

Nové americké sankce jsou „nepřátelské“ a odporují mezinárodnímu právu, uvedl Kreml v souvislosti s restrikcemi proti Rusku vyhlášenými Washingtonem kvůli otravě Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. Podle odhadů mohou postihnout ruské zboží za stovky milionů dolarů. Kvůli oznámení sankcí pokračuje ruský rubl v pádu na nové dvouleté minimum. Moskva už chystá vlastní vlnu odvetných sankcí vůči USA.

Spojené státy zavádějí „drakonické sankce“ pod vymyšlenou záminkou a bez jakéhokoliv objasnění, faktů či důkazů, reagovalo ruské velvyslanectví ve Washingtonu.

Americká strana podle velvyslanectví odmítla odpovědět na upřesňující otázky. „Řekli nám, že Spojené státy mají dost informací, aby učinily závěr o tom, že je Rusko vinné,“ uvedli ruští diplomaté, které citovala agentura RIA Novosti. Ruská ambasáda se znovu vyslovila pro „otevřené a transparentní prošetření kauzy“.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov považuje rozhodnutí Washingtonu za „absolutně nepřátelský“ a „nepřijatelný“ krok, Moskva ale podle něj stále doufá v konstruktivní vztahy s USA. Podle Kremlu rozhodnutí o sankcích neodpovídá atmosféře nedávné schůzky ruského a amerického prezidenta v Helsinkách.

Washington je naprosto nepředvídatelný, míní Putinův mluvčí

Ruský prezident podle mluvčího nejednou předvedl, že je naladěn konstruktivně, je připraven hledat řešení složitých situací i projednávat i nejkomplikovanější otázky. „Litujeme, že v tomto směru nenacházíme vzájemnost u našich protějšků ve Spojených státech,“ řekl Peskov.
„Teď se dá od Washingtonu čekat cokoliv, je naprosto nepředvídatelný,“ odvětil na dotaz ohledně možnosti, že ruské společnosti Aeroflot zakážou létat do USA.

Peskov se zdržel vyjádření ohledně možné odvety za nové sankce. „Zatím jsme ještě nepochopili konkrétně a oficiálně, o čem je řeč (v nových sankcích), a tak by nebylo správné hovořit o nějakých protiopatřeních,“ řekl. Ujistil také novináře, že ruský finanční systém je dostatečně stabilní, aby novým opatřením USA odolal. 

Mluvčí ruské diplomacie dala najevo, že Moskva na sankce odpoví. „Ruská strana nejednou varovala, že jednat (s Ruskem) z pozice síly a ultimáty užitek nepřinese a nemá vyhlídky uspět,“ řekla Marija Zacharovová a zdůraznila, že v reakci na krok Washingtonu vypracuje Rusko odvetná opatření. USA obvinila z toho, že vědomě stanovily pro neuplatnění sankcí požadavky, které jsou pro Rusko nepřijatelné. „Místo, aby zlepšili styky, vrhli všechny síly na zhoršení vztahů,“ prohlásila na adresu Američanů.

Jeden z ruských zákonodárců ve čtvrtek pohrozil, že Moskva by v odvetě mohla omezit vývoz raketových motorů RD-180 do Spojených států.

Skripala a jeho dceru letos v březnu v jihoanglickém Salisbury přiotrávil armádní jed novičok, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba byli v kritickém stavu hospitalizováni, ale postupně se z otravy zotavili a žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Britské tajné služby z útoku proti Skripalovým obviňují Rusko, které podíl na incidentu odmítá.

Události: Pusťte experty OSN do svých laboratoří, požadují USA od Ruska (zdroj: ČT24)

Tvrdší fáze sankcí by znamenala konec obchodování s Ruskem

Spojené státy podle středečního vyjádření ministerstva zahraničí dospěly k závěru, že novičok proti Skripalovým použilo Rusko. Nové sankce vstoupí v platnost kolem 22. srpna. „Británie vítá tyto kroky našich amerických spojenců. Silná mezinárodní odpověď na použití chemické zbraně v ulicích Salisbury vysílá do Ruska jasný vzkaz, že jeho provokativní, bezohledné chování nezůstane bez odezvy,“ sdělilo britské ministerstvo zahraničí.

Televize NBC oznámila, že sankce mají mít dvě fáze. Druhá má následovat po třech měsících, pokud Rusko neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN.

První fáze sankcí se má týkat obchodní výměny a finančních transakcí. Bude ale mít jen omezený dopad, protože se bude překrývat s jinými sankcemi, vyhlášenými proti Rusku už dříve. Podstatně větší dopad by měla druhá fáze sankcí. Ta by snížila úroveň diplomatických styků, zakázala ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.

  • Ruský rubl pokračuje v poklesu na nové dvouleté minimum vůči dolaru. Dopoledne si dolar připisoval 1,5 procenta a prodával se zhruba za 66,60 rublu. Ve středu rubl oproti dolaru klesl asi o tři procenta.
  • Prudce klesají také akcie. Ruský akciový index RTS, jehož hodnota se vyjadřuje v dolarech, dopoledne ztrácel asi 3,6 procenta na 1075 bodů. Hlavní index MOEX, který je denominován v
    rublech a který upřednostňují domácí investoři, odepisoval zhruba 1,4 procenta na 99 bodů.

    Například akcie letecké společnosti Aeroflot se propadly nejníže za dva roky. Důvodem je fakt, že Washington zvažuje zákaz letů ruských aerolinek do USA.
  • Rubl je teď na cestě vykázat nejvyšší týdenní propad od začátku dubna, kdy za pět dní oslabil o 6,7 procenta. Euro k rublu přidává zhruba 0,7 procenta na 76,68 rublu, během dopoledne ale vystoupilo až na 77,33 rublu, uvedla agentura Reuters.
  • Zdroj: ČTK

V souvislosti s kauzou Skripalových vyhostily USA a evropské země desítky ruských diplomatů. Šlo o největší vlnu od studené války. Moskva na opatření reagovala recipročně.