Trumpův exporadce Manafort zatajil příjmy přesahující šestnáct milionů dolarů

Někdejší šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort neohlásil úřadům v letech 2010 až 2014 zdanitelné příjmy ve výši 16,5 milionu dolarů (přes 364 milionů korun). Před soudem to dosvědčil úředník berního úřadu IRS Michael Welch. Manafort čelí obvinění ze zatajení milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014, jakož i z daňových a bankovních podvodů.

Welch během svého přezkumu zjistil, že v hlavních účetních knihách se neobjevilo mnoho zahraničních bankovních převodů. Porotě sdělil, že jde o zahraniční bankovní převody na prodejce v USA, například obchodníky s oděvy, bankovní převody za účelem nákupu nemovitostí a příjmy nesprávně přeřazené do kategorie půjček.

Soud v Alexandrii na předměstí Washingtonu vyslechl rovněž expertku Morgan Magionosovou, která se zabývá forenzním účetnictvím. Vypověděla, že dohledala 31 tajných Manafortových účtů na Kypru, na karibském souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny a ve Velké Británii.

Ve středu skončil třídenní výslech Ricka Gatese, blízkého spolupracovníka a podle obžaloby i komplice Paula Manaforta. Gates, který se přiznal k defraudacím a finančním podvodům a spolupracuje s prokuraturou, od počátku týdne porotě vysvětloval pozadí údajně ilegálních transakcí, jichž se prý dopustil s Manafortovým vědomím nebo přímo jeho jménem.

Manafortovi hrozí desítky let za mřížemi

Manafort je obžalován v celkem osmnácti bodech z údajných daňových a bankovních podvodů. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Manafort obvinění popírá. Obhajoba trvá na tom, že strůjcem podvodů byl Gates.

Manafort je vyšetřován i v kauze údajného ruského vměšování do voleb v USA. V Trumpově volebním štábu působil pět měsíců a dva měsíce ho i vedl. Z týmu jej vyhodili v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce Janukovyče. Právě v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce Janukovyče, čelí Manafort dalšímu obvinění. Touto věcí se začne soud zabývat v září.