Ve varšavské restauraci vaří uprchlíci jídla ze svých domovin

Restaurace, kde vaří uprchlíci (zdroj: ČT24)

Polská společnost patří k nejhomogennějším v Evropě a na uprchlíky pohlíží spíše s obavami. Změnit přístup lidí se snaží projekt neziskové organizace, která ve Varšavě otevřela „Kuchyň konfliktu“ – restauraci, kde vaří právě uprchlíci.

Láska prý prochází žaludkem – a ve varšavské restauraci se to snaží uvést do praxe. Typická jídla svých domovin tu připravují uprchlíci, kteří utekli před násilím a tady hledají pochopení. „Děláme jídla z různých zemí, máme třeba palestinskou mujjadaru, to je rýže s čočkou,“ povídá Viktoria, původem z Gruzie.

„Ukazujeme, že integrace je dobrý nápad, že je fajn dělat věci spolu, že to může fungovat,“ hodnotí projekt Jarmila Rybicka, spoluzakladatelka Kuchyně konfliktu. 

Zura je z Čečenska, oceňuje, že tu dostala práci a že jí dobrovolníci z nevládní organizace pomáhají s hledáním pronájmu, návštěvou úřadů nebo lékaře. Negativních reakcí pár zažila. „Stane se to, ale už tomu nevěnuju pozornost, dřív jsem chvíli chodila k psychologovi,“ říká Zura.

Ve Varšavě má restaurace a její zaměstnanci spíše podporu. Jinak jsou ale podle průzkumů proti uprchlíkům tři čtvrtiny Poláků. Skoro 40milionové Polsko je od 2. světové války jedním z nejvíce homogenních národů Evropy, Poláci a katolíci tvoří na 96 procent obyvatelstva.

Migrační krize jako téma minulých voleb

„V souvislosti s tím panují větší obavy z lidí, kteří mají jiné náboženství nebo rasu,“ vysvětluje psycholožka Marta Penczeková.

V posledních letech přibývá nenávistných reakcí – migrační krize byla v roce 2015 velkým tématem předvolební kampaně. Vítězná konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost pak rozhodla nepřijmout ani jednoho běžence podle unijních kvót. Evropská komise proto zemi, stejně jako Česko a Maďarsko, žaluje u Evropského soudního dvora.