Evropská vlna veder vrcholí, na jihozápadě Evropy čekají rekordy

Na jihozápadě Evropy se sobotní teploty opět přiblížily rekordům, už ve čtvrtek naměřili v centrální části Portugalska u města Abrantes 45,2 stupně Celsia. Podobně vysoké teploty jsou i ve Španělsku, kde si nynější vedra vyžádala dnes už třetí oběť. Vedra způsobují kromě zdravotních problémů i komplikace dopravě či energetice, v Nizozemsku například uzavřeličásti dálnic kvůli rozteklému asfaltu a ve Francii zastavili provoz několik jaderných reaktorů.

Španělé tuto situaci velmi dobře znají a ví, jak se chovat. Nic nepodceňují a všichni si minimálně uvědomují to, že musí být poblíž nějakého zdroje vody.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Novou, v pořadí již třetí obětí extrémně teplého počasí se stal v Barceloně muž ve středním věku, pravděpodobně bezdomovec. Byl nalezen v bezvědomí na ulici a převezen do nemocnice, kde později zemřel.

Již dříve španělské úřady oznámily, že následkům vedra podlehl v jihošpanělském regionu Murcie dělník mezi 40 a 50 roky, který pracoval na silnici, a 78letý zemědělec, jenž zemřel během práce na poli. 

V Portugalsku i Španělsku platí nejvyšší stupeň varování před horky do neděle, posílené služby mají zdravotníci či hasiči. V obou zemích by mohl dnes padnout teplotní rekord. Ten španělský je zatím z loňského července, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně. Portugalský teplotní rekord je z roku 2003 a činí 47,4 stupně. Rekord kontinentální Evropy je podle Světové meteorologické organizace z roku 1977, kdy v Aténách naměřili 48 stupňů.

Ve Španělsku naměřili ve čtvrtek nejvyšší teploty na jihu, v Badajozu bylo 44 stupňů a v Seville 42. I v Madridu se teploty vyšplhaly na 40 stupňů. Od vedra si Španělé neodpočinou ani v noci, na některých místech naměřili až 37,1 stupně, jako například na córdobském letišti.

Ulice jsou ve dne vylidněné na jihu Portugalska, naproti tomu pláže kolem Lisabonu praskaly ve švech. V regionu Algarve na jihu země bojuje přes 700 hasičů s lesním požárem, který se rychle šíří a zachvátil již téměř tisíc hektarů a hasiči nasadili do boje s ním desítku letadel. 

Pyrenejský poloostrov uprostřed vlny veder (zdroj: ČT24)

Francie a víkend plný kolon na dálnicích

Francouzská státní energetická společnost EDF oznámila, že zastavila v sobotu provoz čtyř jaderných reaktorů ve třech elektrárnách ve východní Francii. Důvodem jsou vysoké teploty vody řek Rýn a Rhona, kterou elektrárny používají k ochlazování a pak ji vrací zpět. Výrobu elektrického proudu ve dvou svých jaderných reaktorech zastavila EDF už minulý týden.

Tisíce Francouzů kromě veder čekala další dusivá zkušenost. Kvůli střídání turnusů letních prázdnin byly zcela ucpané hlavní dálniční tahy a podle médií se kolony po celé zemi táhly v délce více než 700 kilometrů.

Vedro zažívají třeba i Švédové

Vedra ale zažívají i na druhém konci Evropy – ve Švédsku. I tam hrozí v těchto dnech zvýšené riziko lesních požárů, zejména ve střední a jižní části země, kde registrují kromě sucha i silný vítr.

Nejteplejší červenec za více než století registrovali letos v Británii.

Horka sužují i střední Evropu, na Slovensku mají kvůli nim výrazně více práce záchranáři. Jen během pátku vyjížděly sanitky k více než stovce lidí, kteří kvůli vedru zkolabovali. 

Neobvyklé teploty panují také v Moskvě, kde je sice „jen“ 30 stupňů, což je ale sedm stupňů nad průměrnou maximální teplotou pro toto období. Tamní radnice proto pro obyvatele otevírá stovky ochlazovacích místností, kde si mohou Moskvané odpočinout v klimatizovaném prostoru a napít se vody a kde jim jsou k dispozici zdravotníci.