Výměna podkovy uprostřed Times Square? Pro policejní kováře žádný problém

Horizont ČT24: Policejní koně dostanou novou podkovu i v centru New Yorku (zdroj: ČT24)

Americký New York je moderní metropolí, jedním z nejrozvinutějších měst světa. Některé věci se zde ale nemění. Už 160 let v jeho centru hlídkuje jízdní policie a spolu s ní zde přežívají i některá řemesla.

K celodennímu hlídkování v newyorských ulicích potřebuje mít koňská osádka newyorské jízdní policie podkovy v nejlepším pořádku. „Opatrně nohu uchopím a přitáhnu si ji k sobě. Ujistím se, že je vše rovné a pasuje to. Kůň s novou podkovou nesmí ztratit rovnováhu,“ vysvětluje Thomas Nolan, jeden ze tří kovářů, kteří se o policejní koně denně starají.

Práci u sboru získal už před deseti lety. Jeho úkolem je dohled nad podkovami více než padesátky koní. Hlídá i zdravotní stav všech čtyřnohých členů jízdní policie. „Nejde jen o výměnu podkov. Musíme si být jistí, že jsou pro tento povrch vhodné. Staráme se také o kopytní kosti. Naše práce je důležitá. Zajišťujeme bezpečnost jezdce a pohodlí našich koní,“ říká Nolan.

Newyorský policejní kovář v akci
Zdroj: ČT24
Newyorský policejní kovář v akci
Zdroj: ČT24

Pojízdná kovárna je turistickou atrakcí

Policejní kováři většinou pracují přímo v terénu. K dispozici mají dvě pojízdné dílny vybavené výkonnou pecí a kovadlinou. Když je to potřeba, podkovu vymění i na rušném Times Square.

„Přitahuje to hodně pozornosti. Lidé zkrátka chtějí vědět, co se to děje. Často jsou ohromeni tím, že i v současnosti přezouváme koně přímo na ulici. A navíc v autě, které k tomu speciálně vybavili,“ dodává velitel newyorské jízdní policie Barry Gelbman.

Newyorská jezdecká patrola je nejstarší podobnou jednotkou ve Spojených státech. Vznikla už v roce 1858, kdy měla chodce v ulicích New Yorku chránit před splašenými kočáry a dostavníky.