OBRAZEM: Dechberoucí dlouhán slaví rok. Nejdelší visutý most pro pěší na světě měří půl kilometru

První lidé se 29. července 2017 prošli po nejdelší visuté lávce v Alpách na jihu Švýcarska. Unikátní konstrukce umožnila turistům projít znovu po takzvané Evropské stezce mezi obcemi Grächen a Zermatt v kantonu Wallis, jejíž část před lety zničily padající kusy skály.

Most je dlouhý 494 metrů a visí ve výšce 85 metrů. Je vyrobený z ocelových lan a mříží z lehkého kovu, váží kolem 58 tun a široký je pouhých 65 centimetrů. Speciální hydraulická zařízení se starají o to, aby se při přechodu příliš nehoupal.

Lávka vznikla nad místem, které způsobovalo dlouhodobě problémy na oblíbené trase. Dopadaly na něj kusy skály, které se uvolňují v důsledku pohybu blízkého ledovce. V roce 2010 zničily 250 metrů dlouhý visutý most, který se vznášel ve výšce 25 metrů nad zemí. Zpřístupněn veřejnosti byl přitom pouhé dva měsíce předtím.

Zástupci místních turistických agentur se proto rozhodli, že postaví nad problematickým místem nový most. Na stavbu se složilo pět okolních obcí a místní turistické agentury. Potřebnou sumu 730 000 franků (16,1 milionu korun) se nakonec podařilo získat mimo jiné díky místnímu mecenáši.

Pětatřicet kilometrů dlouhou Evropskou stezku, jejíž součástí je rekordní most, lze projít během dvou dnů. Nabízí mimo jiné pohledy na ikonickou švýcarskou horu Matterhorn, která se vypíná nad Zermattem.