Vítězství Asada je pro Sýrii tou nejmenší hrozbou, říká exšéf CIA

Washington/Damašek – Sektářské krveprolití v Sýrii představuje obrovskou hrozbu pro regionální bezpečnost. Vítězství režimu Bašára Asada je proto nejlepší možný výsledek syrské krize. Myslí si to bývalý šéf CIA Michael Hayden. Washington přitom Asadovi a jeho vládě hrozil intervencí – především v souvislosti s chemickým útokem u Damašku. Podle Haydena ale existují jen tři možné konce občanské války. A vítězství rebelů mezi ně nepatří.

Hayden se k vývoji syrské krize vyjádřil na konferenci odborníků na boj proti terorismu, kterou pořádala nadace Jamestown. „Jakkoli ošklivě to zní, musím říci, že se kloním ke třetímu ze tří možných a špatných výsledků syrské války. A ta třetí možnost je, že zvítězí Asad,“ prohlásil bývalý šéf CIA.

A jaké jsou další dvě možnosti? Podle Haydena může konflikt vyústit i v dlouhodobý boj mezi extremistickými sunnity a šíity. Syrskou opozici nyní představují hlavně sunnité, zatímco za Asada, který patří k šíitské sektě alávitů, bojují šíité. Na jeho straně je také syrská křesťanská menšina, která si nepřeje vítězství islamistů.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Druhou a stejně katastrofální možností je podle Haydena rozpad Sýrie a konec syrského státu v hranicích stanovených britsko-francouzskou dohodou z roku 1916. Francie a Británie si tehdy takzvanou Sykesovou-Picotovou dohodou rozdělily sféry vlivu v teritoriu Osmanské říše. Podle těchto zón byly později stanoveny hranice arabských států.

Hayden se domnívá, že narušení tohoto uspořádání by vyvolalo chaos i v Libanonu, Jordánsku a v Iráku. „Rozpadu státu se velmi obávám. Byl by to rozpad Sykesovy-Picotovy dohody. Máme zde, na křižovatce civilizací, nový, nikým neovládaný prostor,“ řekl Hayden. Ten stál v čele CIA mezi lety 2006 až 2009.

Syrské oběti
Zdroj: ČT24/AP Photo/Media Office of Douma City, File

Boje v Sýrii propukly začátkem roku 2011, kdy Asad zahájil tažení proti demonstrantům vymezujícím se vůči jeho vládě. Pro-demokratické protesty se postupem času proměnily v plnohodnotnou občanskou válku, která si vyžádala odhadem 126 tisíc životů a miliony lidí vyhnala z domovů.

Asad, který má podporu Íránu a milic libanonského Hizballáhu, bojuje s různorodou skupinou sunnitských povstaleckých frakcí, jimž stále častěji dominují nekompromisní džihádistické skupiny (o vlivu džihádistů v Sýrii více zde).

Najde se řešení syrské krize v Ženevě?

Mezinárodní mírová konference o Sýrii Ženeva II se uskuteční 22. ledna. Pozvánku dostane syrská vláda i opozice. Je to vůbec poprvé za tři roky trvání konfliktu, kdy se mají obě strany setkat u jednoho jednacího stolu. OSN věří, že konference povede k ukončení nepokojů.

Vydáno pod