Thajská jeskyně se promění v muzeum. Na příběh uvízlých fotbalistů už si brousí zuby Hollywood

Český hasič, který byl v Thajsku: Některé prostory v jeskyni měly na výšku jen 40 centimetrů (zdroj: ČT24)

Thajská jeskyně, kde uvízl dvanáctičlenný fotbalový tým, se nejspíš stane muzeem. Kvůli monzunům ale není jasné, zda bude fungovat po celý rok. Podle thajských úřadů teď bude podzemní komplex minimálně půl roku zcela nepřístupný. Příběh mladých sportovců, kteří dostali přezdívku „divočáci“, se zřejmě dočká filmového zpracování, uvádí také zpravodajský server BBC.

Jeskynní komplex Tham Luang
Zdroj: ChannelAsia/ČT24

Jeskyně bude nepřístupná minimálně šest měsíců, sdělil thajský úřad, který má na starosti správu parků a ochranu přírody. Thajské úřady totiž chtějí v oblasti zavést bezpečnostní opatření, aby se z něj mohla stát turistická destinace, uvedl v úterý premiér Prajutch Čan-Oča. V monzunovém období, které trvá zpravidla od června do října, je jeskynní komplex pravidelně zaplavován.

Právě nástup sezony dešťů se stal osudným skupině fotbalistů, kteří se 23. června vypravili jeskyni prozkoumat. V podzemí je uvěznila stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci.

Původně se mluvilo i o možném několikaměsíčním potápěčském výcviku chlapců, případně čekání na konec období dešťů. Nakonec se ale všichni dostali ven už v průběhu víkendu a prvních dvou pracovních dnů.

„K urychlené evakuaci se přistoupilo po rozhodnutí vedoucího záchranných prací, což byl guvernér oblasti. Důvodů může být několik, případně jejich kombinace. Určitě to byla doba, kterou tam už chlapci strávili, jejich zdravotní a psychický stav, zprávy o snižující se úrovni kyslíku v uzavřeném prostoru. Nejdůležitější asi bylo, že se podařilo vyčerpat tolik vody, že většinu cesty bylo možné absolvovat pohybem nad vodou,“ uvedl český hasič Petr Vodička, který byl během záchranné akce na místě.

Události: Thajská vláda chce udělat z jeskyně muzeum (zdroj: ČT24)

„Problém byl už při vstupu u jeskyně, která je v kopci, nevede tam zpevněná komunikace. K jeskyni vedou schody, které jsou v hlíně, dostat tam těžkou techniku by byl velmi obtížný problém. V blízkosti vchodu byly elektrocentrály, které poháněly jak čerpadla, tak i kompresory, kterými se doplňovaly vzduchové lahve,“ přiblížil dění na místě Vodička.

Za poměrně velkým vchodem přišly velmi úzké prostory. Záchranáři si museli některé rozšiřovat, odsouvat odtamtud balvany a používat sbíječky, upozornil český hasič. „Některé prostory, takzvané syfony, byly kompletně pod vodou, některé prostory bylo třeba proplazit, protože měly na výšku čtyřicet centimetrů,“ uvedl dále Vodička.

Každého z chlapců během složité evakuace doprovázeli dva potápěči – s tím vepředu byli propojeni hadicí a fotbalisté měli na obličeji masku. Druhý potápěč pak jistil dvojici zezadu, prohlásil hasič.

Vyproštěným fotbalistům se vede dobře

Zachránění chlapci se nyní zotavují v nemocnici, kde kvůli karanténním opatřením zůstanou ještě týden. Thajské úřady ve čtvrtek zveřejnily video, na němž hospitalizovaní mladíci působí zdravě a v dobré náladě.

Z komplexu teď bude atrakce pro návštěvníky. „V oblasti vznikne muzeum, které představí průběh záchranné akce. Expozice bude interaktivní a stane se nepochybně jednou z hlavních turistických atrakcí Thajska,“ prohlásil šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Jeskyně se nachází v podhorské oblasti v severní provincii Čchíengráj u hranice s Myanmarem. Jde o poměrně zaostalou oblast, kde není rozvinutá turistická infrastruktura.

O zfilmování příběhu chlapců z thajské jeskyně, který napjatě sledovali lidé po celém světě, projevily už zájem dvě produkční společnosti. Ještě než bylo z jeskyně vytaženo všech 13 lidí, oznámilo americké studio Pure Flix, že na místě jsou jeho producenti, dělají interview se záchranáři a sbírají materiál pro případný snímek.

Michael Scott, spoluzakladatel studia, které převážně produkuje filmy s křesťanskou tématikou, žije v Thajsku. Jeho manželka prý vyrůstala s bývalým potápěčem thajského vojenského námořnictva Samanem Gunanem, který při záchranné misi jako jediný zahynul.

Záchrana z thajské jeskyně Tham Luang
Zdroj: CNN