Záplavy v Japonsku mají přes sto obětí. Přívalové deště jsou nejhorší za 40 let

Japonské záplavy už vyhnaly z domovů dva miliony lidí (zdroj: ČT24)

Japonská vláda oznámila, že při záplavách a sesuvech půdy na západě a jihu země zahynulo nejméně 114 lidí. Šedesát osm dalších se stále pohřešuje, většina z nejhůře postižené prefektury Hirošima, uvedl podle agentury AP vládní mluvčí Jošihide Suga. Dva miliony obyvatel již musely opustit domovy.

Vydatně pršet začalo v pátek a přes víkend déšť ještě zesílil. Katastrofických rozměrů dosahují záplavy na západě ostrova Honšú, nejhorší povodně za 35 let postihly nejvíc prefekturu Hirošima, kde se lidé brodili po pás ve vodě, protože na některých místech vystoupala voda až do výšky jednoho metru.

Další desítky lidí uvěznila na střechách domů. Do bezpečí je dopravovaly čluny armády a helikoptéry. „Je mi už osmdesát let, ale za celý život jsem ještě neměla tak děsivou zkušenost,“ uvedla jedna z obětí povodní.

Určování počtu mrtvých je podle AP obtížné, protože dešti, záplavami a sesuvy půdy je zasažena rozsáhlá oblast. Úřady varovaly, že sesuvy půdy mohou nastávat i poté, co déšť ustane.

V akci je přes padesát tisíc záchranářů

Statisíce obyvatel jsou bez vody, přerušené jsou i dodávky elektřiny. Víc než dva miliony lidí musely narychlo opustit své domovy – místa v provizorních evakuačních střediscích ale chybí. „Vyběhla jsem jen v pyžamu. Mysleli jsme si, že je to zemětřesení, tak jsme utíkali ven a jeli do úkrytu,“ podotkla obyvatelka zasažené oblasti Wang.

Japonská vláda zřídila při úřadu premiéra krizové centrum a vyslala do akce desetitisíce záchranářů z řad armády, policie a hasičských sborů. „Je neustále hodně pohřešovaných, a proto jsme zvýšili počet záchranářů na 73 tisíc a nasadili je do pátracích a vyprošťovacích akcí,“ prohlásil premiér Šinzó Abe.

Záplavy v Japonsku
Zdroj: Reuters/Kyodo

Japonský meteorologický úřad uvedl, že tříhodinové akumulované srážky v jedné oblasti prefektury Koči dosáhly množství 26,3 centimetru, což je nejvíce od zahájení takových měření v roce 1976.

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelným pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou vůbec nejhorších – zemětřesení a tsunami v roce 2011 (skoro 19 tisíc mrtvých) a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve (5500 obětí).

V září 2014 si výbuch vulkánu Ontake na ostrově Honšú vyžádal 56 obětí, které se udusily sopečným popelem. O deset let dříve pak tajfun Tokage, který přešel přes velkou část japonského území, zabil 95 osob. V létě 1993 zemětřesení západně od ostrova Hokkaidó spolu s vlnou tsunami připravilo na ostrově Okuširi o život 239 lidí.