Korupce a zneužití moci. Malajsijský expremiér byl propuštěn na milionovou kauci, doma měl miliardy

Horizont ČT24: Malajsijský expremiér Najib Razak byl obviněn z korupce (zdroj: ČT24)

Někdejší malajsijský premiér Najib Razak byl ve středu formálně obviněn z korupce a vytunelování státního investičního fondu 1MDB. Soud ho zároveň propustil na kauci ve výši milionu ringgitů (5,5 milionů korun), což není ani pětina ceny nejdražšího z náhrdelníků, který vlastnila jeho rodina. Expremiér obvinění popírá.

Politik si před soudem vyslechl čtyři obvinění, tři se týkají zpronevěry a čtvrté pak zneužití moci. Za každý bod v případě uznání viny hrozí dvacet let vězení. Razak trvá na své nevině.

„Jako normální lidská bytost nejsem dokonalý. Jsem ale přesvědčen o své nevině. Je to pro mě ideální příležitost, abych ji prokázal,“ prohlásil po propuštění Razak. Podle něj jde o pomstu nové vlády, která se moci ujala před dvěma měsíci poté, co Razakova strana ve volbách ztratila.

Kauce stála miliony. Politik ale nashromáždil miliardy

Kauce stála Najiba Razaka v přepočtu pět a půl milionu korun. To není ani pětina ceny nejdražšího náhrdelníku, který vlastnila jeho rodina. Majetek dráždil úřady už dlouho a ve vile politika nakonec počítali úředníci cennosti déle než měsíc. Výsledná hodnota přesáhla v přepočtu šest miliard korun.

„Myslím, že je to největší zadržení majetku v malajsijské historii,“ uvedl  šéf vyšetřování obchodních zločinů Amar Singh.

Politik sumu nashromáždil třeba ve slunečních brýlích nebo ve stovkách kabelek. Velká část patřila jeho dceři a ženě. Manželka ho v obležení svých příznivkyň podpořila i u soudu.

Najibovi totiž hrozí vedle vysokých pokut za prokázanou korupci až dvacet let za mřížemi. A vyloučený není ani trest fyzický v podobě ran bičem.

Razak měl tunelovat státní investiční fond

Podle obvinění se Najib Razak, který stál v čele země téměř deset let, mohl obohacovat právě ve zmíněném státním investičním fondu 1MDB (1Malaysia Development Berhad). Založil ho v roce 2009 on sám. Fond měl pomoci nastartovat ekonomiku v Kuala Lumpur.

V roce 2015 ale fond vzbudil pochybnosti, když přestal splácet dluhy bankám. Krátce poté Wall Street Journal oznámil, že podle jeho zdrojů část peněz z fondu – konkrétně 700 milionů dolarů, tedy přes 15 miliard korun – putovala na soukromý účet vládního lídra.

Generální prokurátor Tommy Thomas, který vede vyšetřování, nyní prohlásil, že Razak zneužil své postavení k tomu, aby se obohatil. Prokuratura mluví o 42 milionech ringgitů, v přepočtu 233 milionů korun. Ty byly převedeny na jeho účet ze společnosti SRC International, dřívější dceřiné firmy 1MDB.  

Celkem se ale podle vyšetřovatelů z fondu ztratilo mnohem více. Mluví o zmizení 4,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 100 miliard korun.