Záchrana chlapců z thajské jeskyně se nedaří. Bahnitá voda komplikuje potápěčům cestu

Déšť a neustále stoupající hladina vody uvnitř jeskyně na severu Thajska maří pátrání po dvanácti chlapcích a jejich fotbalovém trenérovi, kteří v téměř deset kilometrů dlouhém jeskynním komplexu zmizeli v sobotu odpoledne. Do záchranné operace se zapojilo i třicet amerických vojáků. Naděje záchranáře zatím neopouští, z jeskyně se totiž v minulosti podařilo zachránit skupinku turistů, která tu uvázla kvůli povodním.

Záchranáři mezitím ke vchodu do jeskyně Tcham Luang dopravili další velké vodní hadice a pumpy. Potápěči vojenského námořnictva, kteří se snaží dostat do nitra jeskyně, hlásí, že na některých místech ve čtvrtek ráno stoupala voda rychlostí 15 centimetrů za hodinu.

Přístup do vzdálenějších částí deset kilometrů dlouhého jeskynního komplexu komplikuje voda, která kvůli pokračujícím silným dešťům dál stoupá. Záchranáři se proto chystají vyvrtat šachtu, jež by posloužila jako alternativní vchod do jeskyní Tcham Luang.

„Provrtáme se jedním ze skalních komínů,“ řekl novinářům místní vojenský velitel, major Bunča Durijapan. „Britští potápěči šli rovnou z letadla do jeskyně, aby posoudili situaci,“ dodal na adresu tří potápěčů, kteří do Thajska přiletěli ve středu.

K záchranné operaci se připojilo také třicet amerických vojáků z velitelství ozbrojených sil USA v oblasti Pacifiku.

Voda je kalná a potápěčům světla nestačí

Podle ministra budou potápěči moci postupovat dál, až když se podaří odčerpat dostatek vody, aby vznikl prostor mezi stropem jeskyně a hladinou. Potápěči by také měli brzy začít používat speciální kyslíkové nádrže, které jim umožní ponořit se na delší dobu, dodal.

Horizont ČT24: Záchranu chlapců z jeskyně v Thajsku komplikuje bahno (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Anupong Paočinda v úterý uvedl, že elitním potápěčům, kteří vedou pátrání, brání v dalším postupu bahnitá voda. Ta některé části velké jeskyně v přední části komplexu zaplnila až ke stropu. Voda je tak kalná, že ani se světlem nejsou schopni poznat, kam pod vodou plavou, a proto musejí mít možnost zvednout hlavu nad hladinu.

Potápěči pracovali celou noc, ale několikrát museli pátrání přerušit. Vojáci mezitím prohledávají jak pěšky, tak s pomocí vrtulníku úbočí hory, zda se jim nepodaří najít jiný vstup do jeskyní.

Chlapci ve věku 11 až 16 let z místního fotbalového týmu se svým 25letým trenérem vstoupili do jeskynního komplexu v sobotu po tréninkovém zápase. Ještě v úterý místní činitelé vyjadřovali přesvědčení, že jsou všichni stále naživu a podařilo se jim ukrýt před stoupající vodou v některé vzdálenější komoře jeskynního komplexu.

Pětidenní čekání je ale stále patrnější na tvářích příbuzných, kteří se s očima zarudlýma od pláče modlí před vchodem do jeskyně. Thajské úřady připomínají, že turisté, kteří v minulosti v jeskyních kvůli povodním uvázli, byli zachráněni, když voda opadla.