Amundsenova loď Maud se vrací domů. Po desítkách let na dně kanadského moře

Horizont ČT24: Amundsenova loď se po sto letech vrací z výpravy (zdroj: ČT24)

Roald Amundsen se proslavil hlavně dobytím Jižního pólu. Největší stopu po sobě ale nechal na severu: na délku má čtyřicet metrů a desítky let ležela na dně moře. Vrak expediční lodi Maud se teď pětice norských nadšenců snaží přivézt zpátky domů. Cestu z Kanady do Grónska už mají za sebou, a zbývá tak už „jen“ překonat oceán.

Jméno lodi znamená „Silná bojovnice“. Síly už jí sice došly, ale teď se přesně po sto letech vrací ze své jediné polární výpravy. „Řekl bych, že Maud v mnoha ohledech ztělesňuje osud samotného Amundsena. Také byla dlouho pryč a nakonec zmizela. Teď se vrací domů,“ uvedl vedoucí projektu Jan Wanggaard.

Loďaři z Askeru, kteří stavěli Maud přímo pro Amundsena, věděli, že má badatel severní cestou proplout z Atlantiku do Tichého oceánu. Na ztrouchnivělém trupu se proto dodnes dají najít stopy po unikátních detailech, které měly výpravě zajistit bezpečnou a v rámci možností i rychlou cestu mezi ledovými krami.

„Hnací hřídel i kormidlo bylo možné trupem vytáhnout nahoru. V době, kdy byla loď zamrzlá v ledu, je tak posádka chránila před poškozením,“ vysvětlil Wanggaard.

Ledu bylo ale víc, než mořeplavci čekali. Expedice, která začala v létě 1918, se o několik let protáhla a Amundsen zbankrotoval dřív, než ji stihl dokončit. Maud tak nakonec sloužila obchodníkům z kanadského Hudsonova zálivu. Koupili ji od věřitelů, kteří objeviteli loď zabavili.

Na dně moře ležela skoro devadesát let

Bez údržby a nakonec i bez využití se Maud ve třicátých letech potopila v kanadském Cambridge Bay. Pod vodou zůstala 86 let, než ji Wanggaard se čtyřmi kolegy vyzvedl a dotáhl z Kanady ke grónským břehům.

Teď začíná druhá a ještě náročnější etapa: cesta zpátky do Evropy. „Zahajujeme ten nejdelší úsek, až na Island. Když nás dostihne velká tlaková níže, budeme ji muset nechat přejít a počkat, až bude zase klid,“ přiblížil Wanggaard. 

Jak dlouho bude cesta domů přesně trvat, to zatím nikdo neví. Jisté ale je, že Maud na rozdíl od sesterských lodí – kterými jsou Gjoa a Fram – po návratu nečeká renovace. Stejně jako ony sice zamíří do muzea, návštěvníci by ji tam ale měli najít ve stavu, v jakém ji zachránci vyzvedli na hladinu.