Zahradil: Česko by se mělo přidat ke „koalici ochotných“, která razí tvrdší kurz proti nelegální migraci

Druhá část OVM o evropské migrační krizi a obchodní válce mezi USA a EU (zdroj: ČT24)

Česko by se mělo připojit k nově vznikající „koalici ochotných“, která hodlá v Evropské unii razit tvrdší kurz vůči nelegální migraci. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl europoslanec Jan Zahradil (ODS). Podle jeho kolegy z Evropského parlamentu Miroslava Pocheho (ČSSD) není taková koalice nic nového a samotné Česko ji před několika lety jako člen V4 spoluzakládalo.

„V posledních měsících se zformovala skupina politiků, která je zcela viditelně odhodlána nasadit daleko tvrdší a razantnější kurz proti nelegální migraci, než tomu (v EU) bylo doposud,“ uvedl v OVM Zahradil.

V této souvislosti zmínil rakouského kancléře Sebastiana Kurze, nového italského ministra vnitra Mattea Salviniho, bavorskou CSU v čele s německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Podle Zahradila by se Česko mělo k takové „koalici ochotných“ připojit, neboť „jde o naše bezprostřední sousedství“.

Počet migrantů přícházejících do Evropy
Zdroj: ČT24

Uvedl přitom, že nyní dochází „k principiálnímu střetu“ s představiteli dosavadního kurzu. K nim řadí například německou kancléřku Angelu Merkelovou, která podle Zahradila „různými neuváženými výroky z minulosti migrační vlnu povzbudila“.

Europoslanec Ježek: V Unii existuje konsenzus

Europoslanec Petr Ježek (nestr. za ANO) se domnívá, že situace v Evropské unii se od vypuknutí migrační krize v roce 2015 změnila. „Migrační krize byla masivní a zastihla evropské státy nepřipravené,“ přiznal europoslanec. „Od té doby ale EU zformulovala obrovský počet opatření, počínaje těmi v zemích původu migrace po ochranu hranic až po zpružnění azylového systému.“

Dodal, že EU se na základním přístupu k migraci shodne. „Je tam v zásadě konsenzus, že je nutné proti migraci vystupovat, oddělovat ty, kdo mají skutečně nárok na mezinárodní ochranu, a ty ostatní,“ je přesvědčený europoslanec.

Poche: Česko „koalici ochotných“ spoluzakládalo

Podle Pocheho existuje „koalice ochotných“ už delší dobu. Česko navíc podle něj stálo u jejího vzniku, a to coby člen visegrádské skupiny. 

„Česká republika společně se Slovenskem, Maďarskem a Polskem zpochybňovala od začátku kvóty (na přerozdělování migrantů – pozn. red.) a byla skoro jediná, která je neplnila,“ uvedl. „Takže to není žádná nová koalice ochotných, jenom se díky změně politické situace v Rakousku a v Itálii k tomu připojují další,“ dodal europoslanec.

Podle Pocheho bude Itálie dál razit řešení migrace prostřednictvím kvót a celounijního azylového systému, kdežto střední a severozápadní Evropa bude prosazovat, aby teprve ti migranti, kteří získají azyl, mohli být dál přerozděleni. 

Poche také očekává střet „mezi rakouským a španělským modelem“ řešení migrace. Rakušané podle něj říkají „nechávejme ty lidi v Libyi,  Alžírsku či Tunisku,“ kdežto podle Španělů je třeba „suplovat pobřežní stráž afrických zemí a platit těmto zemím za to, že svoji jižní hranici budou chránit, aby lidé ze subsaharské Afriky vůbec nepřicházeli,“ uvedl Poche s tím, že sám se kloní ke španělskému řešení.

Hosté Otázek Václava Moravce debatovali kromě evropské migrační krize také o obchodní válce mezi USA a EU. Celý záznam ve videu v úvodu čánku.