Portugalci se inspirovali v Kalifornii. Do boje proti požárům nasadili kozy

Horizont ČT24: Kozy proti požárům (zdroj: ČT24)

Portugalsko si v neděli připomene rok od vypuknutí nejtragičtějších lesních požárů ve své historii. V pohotovosti je stále přes deset tisíc hasičů a dvanáct letadel. Do práce se ale letos zapojily i tisíce koz. S jejich vydatnou pomocí vznikají kolem vesnic a silnic ochranná pásma bez vegetace.

Dvousethlavé kozí stádo spásá byliny, které by už brzy mohly v kopcích na jihu Portugalska znamenat vážné nebezpečí pro blízké domy. „Je to ohromná pomoc. Většinu oblasti spasou a zbytek tak podupou, až rostliny zmizí,“ vysvětluje pastevec Daniel Costa Fernandes.

Pás udusané hlíny poslouží jako bariéra. Pokud tu v létě vypukne požár, z jedné strany na druhou nepřeskočí. Pastva zvířat navíc na rozdíl od méně šetrných zásahů do přírody nevadí ekologům, kteří hrozbu chápou. „Na zdejších svazích roste typická středomořská vegetace, která velmi dobře hoří,“ říká vedoucí ochrany přírody a lesů v regionu Algarve Antonio Miranda.

Stádo koz spásá portugalské stráně
Zdroj: ČT24

Loni vzaly požáry přes stovku životů

Rozsáhlé lesní požáry trápí Portugalsko každý rok. Při teplotách přes 40 stupňů ve stínu stačí jen úder blesku a plameny se vyprahlou krajinou rychle šíří. Jen loni ve dvou vlnách spálily na 100 tisíc hektarů půdy a mají víc než 110 potvrzených obětí.

Symbolem loňských požárů se stala vesnice Pedrogao Grande. Plameny tu obyvatele obklíčily, když se pokoušeli ujet. Zemřelo 47 lidí, většina z nich ve svých vozech.

Mario Pinhal tehdy přežil a zachránil i rodiče. Přišel ale o manželku a dcery, které jely jiným autem. „Kdybych se byl odhodlal, rozjel se a přerazil špičku té spadlé borovice, možná by za mnou má žena projela,“ vyčítá si dnes Pinhal.

Lesní požár v Portugalsku
Zdroj: Miguel Vidal/Reuters

Portugalská vláda už podobnou tragédii nechce dopustit. Podél silnic vznikají desetimetrové pásy bez vegetace. Domy na samotách mají chránit padesát a vesnice dokonce sto metrů široké ochranné zóny. Postarat se o to mají dřevorubci, buldozery i desítky pastevců najatých přímo úřady. „Program zajistí pastevcům jistotu a předvídatelnost. Budou vědět, že na příštích pět let mají zajištěnou podporu pro rozvoj své činnosti,“ říká státní tajemník pro lesnictví a zemědělství Miguel Freitas.

Lisabon nezastírá, že inspiraci hledal v Kalifornii. Stáda koz tam jako prevence požárů fungují už desítky let. Obyvatelé si chválí i klid, se kterým zvířata porost spásají. K domům, které tak chrání před plameny, doléhá jen cinkání zvonců.

Vydáno pod