Vůdce pákistánského Talibanu mulla Fazlulláh je mrtev. Zabil ho bezpilotní letoun USA

Události, komentáře: Američané zabili mullu Fazlulláha (zdroj: ČT24)

Vůdce pákistánského Talibanu mulla Fazlulláh byl zabit při americkém vzdušném úderu na východě Afghánistánu. Sdělilo to v pátek afghánské ministerstvo obrany agentuře Reuters.

Podle informací agentury AP byl mulla Fazlulláh zabit při náletu amerického bezpilotního letounu v afghánské provincii Kunar. Americká armáda v pátek potvrdila, že v provincii Kunar provedla letecký útok na vysoce postaveného radikála. Armádní zdroj uvedl, že terčem útoku byl pravděpodobně Fazlulláh.

„Mulla Fazlulláh patří mezi celebrity pro džihádisty po celém světě. Je to jeden z nejtvrdších teroristů, kteří se v poslední době na světě pohybovali. Není divu, že na něj Američané vypsali odměnu ve výši pěti milionů dolarů,“ říká analytik ČT Teodor Marjanovič.

Už v březnu raketa odpálená z amerického bezpilotního letounu zabila v Afghánistánu nedaleko pákistánských hranic syna mully Fazlulláha a dalších dvacet radikálů.

Analytik ČT Teodor Marjanovič: Fazlulláh patří k nejnebezpečnějším teroristům světa (zdroj: ČT24)

Fazlulláh měl inspirovat útok na Malalu

Pákistánský Taliban je obviňován z odpovědnosti za řadu teroristických útoků včetně pokusu o odpálení trhaviny na newyorském náměstí Times Square v roce 2010. Fazlulláh byl rovněž označen za inspirátora útoku na Malalu Júsufzaiovou z roku 2012, kdy byla pákistánská školačka a pozdější nositelka Nobelovy ceny za mír postřelena.

„Na svědomí má například útok v Islámábádu v roce 2010, při kterém zemřel český velvyslanec v Pákistánu pan Ždárek,“ připomněl Marjanovič. Kromě toho pákistánský Taliban stojí za smrtí 140 dětí, které zemřely při bombovém útoku v Péšávaru.

Pákistánský Taliban je organizace, která funguje uvnitř Pákistánu a jejím cílem je svržení pákistánské vlády a boj proti politickému systému, vysvětlil Marjanovič. Afghánský Taliban naopak podporuje pákistánská tajná služba a jeho cílem je rozšíření pákistánského vlivu do Afghánistánu.