Pompeo: Dáme KLDR bezprecedentní bezpečnostní záruky, když se vzdá jaderných zbraní

Šéf americké diplomacie Pompeo před schůzkou Trumpa a Kima (zdroj: ČT24)

Spojené státy jsou připraveny poskytnout Severní Koreji bezprecedentní bezpečnostní záruky výměnou za úplnou, ověřitelnou a nezvratnou denuklearizaci. Před úterním summitem šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una to v Singapuru řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Washington chce podle Pompea severokorejskému režimu ukázat, že rozhodnutí vzdát se jaderných zbraní Pchjongjang neohrozí, ale bude mít přesně opačný efekt. „Spojené státy jsou připraveny Severokorejce ujistit, že denuklearizace není záležitost, která by pro ně měla špatný konec,“ podotkl šéf americké diplomacie.

Pompeo nicméně odmítl sdělit, zda je Trump ochoten zvážit stažení 28 500 vojáků, které Spojené státy mají od korejské války z let 1950–53 na jihokorejském území. Právě to v minulosti KLDR při rozhovorech o ukončení svých jaderných zbrojních programů požadovala.

To, že si naši dva lídři sednou tváří v tvář, dokazuje, že je zde obrovský potenciál dosáhnout něčeho, co bude mít prospěch pro naše dva národy i pro celý svět.
Mike Pompeo
ministr zahraničí USA

Pompeo: S delegací KLDR stále jednáme, Trump je připraven

Americký ministr zahraničí prohlásil, že jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem před historickým summitem „postupují rychle vpřed“, a stejně jako Trump vyjádřil optimismus ohledně výsledku vrcholné schůzky.

„Pokrok je poměrně rychlý. Očekáváme, že dosáhneme závěru rychleji, než jsme očekávali,“ prohlásil Pompeo.

Sankce, které vůči KLDR uplatňují Spojené státy v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy, zůstanou v platnosti až do odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje, zdůraznil šéf americké diplomacie. Pokud jednání mezi oběma zeměmi selžou, Washington sankce dále přitvrdí, dodal.

Donald Trump po příletu do Singapuru
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Donald Trump se už dříve nechal slyšet, že se při jednání s Kimem bude řídit zejména svým instinktem a pocity. Tato prohlášení, stejně jako rychlost, s jakou byl summit svolán, ale u řady expertů vyvolaly obavy, že americký prezident bude na jednání připravený podstatně hůř než severokorejský vůdce. Pompeo, který v poslední době dvakrát navštívil Pchjongjang, ale tyto obavy odmítá.