Haag upustil od nejtvrdšího trestu. Bývalý konžský viceprezident prý chtěl zběsilé vraždění zastavit

Mezinárodní trestní soud (ICC) zrušil osmnáctiletý trest pro bývalého viceprezidenta Konžské demokratické republiky Jeana-Pierra Bemby za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané ve Středoafrické republice v letech 2002 až 2003. Haag nakonec uznal, že za zločiny svých vojáků nenese zodpovědnost.

Bemba byl obviněn, že rebelům nezabránil ve vraždění a znásilňování ve Středoafrické republice, kam byli vysláni s cílem podpořit tamní režim.

Podle úřadu prokurátora se jednotky MLC vedené Bembou dopouštěly v rámci systematických útoků proti civilnímu obyvatelstvu znásilňování, mučení, ponižujícího zacházení a rabování. Tytéž zločiny pak měly spáchat i v Kongu.

„Bembovy jednotky okrádaly ty nejubožejší obyvatele jedné z nejchudších zemí na světě. Jeho muži hromadně znásilňovali ženy, děti i starce – nezáleželo na pohlaví ani na věku. Tyto oběti nemůžeme ignorovat,“ prohlásil v roce 2010 hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo.

Podle soudu se Bemba snažil zločinům zabránit

Bemba se proti rozsudku z června 2016 odvolal a haagský soud teď původní rozsudek zrušil, protože dospěl k závěru, že před vynesením prvního rozsudku nebyla zohledněna skutečnost, že Bemba se snažil páchání zločinů zabránit, když se o nich dozvěděl.

Trest pro Bembu byl nejvyšší, jaký ICC od svého vzniku v roce 2002 stanovil. Dosud nejtěžší trest udělil v roce 2012 bývalému veliteli konžských milic Thomasi Lubangovi, kterého poslal na 14 let do vězení za verbování dětských vojáků a jejich zneužívání. ICC může teoreticky udělit i doživotní trest.

Bemba zatím zůstane ve vězení, jelikož v jiné kauze čelí obvinění z bránění výkonu spravedlnosti.

  • ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Funguje od roku 2002.
  • Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě.
  • Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Pravomoc ICC ale neuznává řada států, mimo jiné Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.