V Guatemale se po erupcích sopky pohřešuje na 200 lidí. Rozžhavená půda záchranářům taví podrážky

V důsledku erupce guatemalské sopky Volcán de Fuego (v překladu Ohnivý vulkán) zemřelo už 75 lidí a dalších nejméně 192 je pohřešováno. Po nové úterní erupci, která do okolí vehnala směs horkých plynů a roztaveného kamení, musely být všechny záchranné práce přerušeny. Půda je tak rozžhavená, že se některým záchranářům taví boty. Sopka poprvé vybuchla v neděli. Tisíce lidí už musely být evakuovány.

Úterní erupce řadu lidí překvapila. Vulkanologové totiž žádnou další větší aktivitu nepředpovídali. Nejvíce zasažené jsou osady Los Lotes a El Rodeo. Druhá zmíněná osada byla podle britského zpravodajského webu BBC prakticky vymazána z mapy. Láva tam natekla mezi domy a zabila několik lidí uvnitř. Lávový proud údajně dosahoval teploty okolo 700 stupňů Celsia.

Nejhorší je ovšem takzvaný pyroklastický proud. Zatímco před lávou nebo bahnotokem se podle experta dá uniknout, i když s obtížemi, před rychlým pyroklastickým proudem se utéct prakticky nedá.

„Pyroklastický proud je směs žhavého popela, úlomků lávy a velmi horkých plynů. Má velikou energii a může se řítit rychlostí až 700 kilometrů za hodinu. Není čas na únik,“ uvedl Prokop Závada z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. 

Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe explodoval v neděli a začal rychle do okolí chrlit lávu a kouř. Brzy se široká oblast, včetně části hlavního města Guatemaly, pokryla vrstvou těžkého popela.

Podle poslední bilance už zemřelo sedm desítek lidí, stovky dalších jsou zraněny a na 192 lidí se pohřešuje. Podle úřadů, které varovaly před dalšími možnými erupcemi, zasáhl rozptyl sopečného popela území s 1,7 milionu obyvatel. Guatemala vyhlásila tři dny státního smutku.

V Guatemale se pohřešuje na 200 lidí (zdroj: ČT24)

Záchranáři pracují ve velmi náročných podmínkách

Záchranáři a dobrovolníci v terénu riskují své zdraví. V náročných podmínkách mají obtíže s dýcháním a horko stoupající od země jim roztavuje boty. Místy proto musí chodit po speciálních výztužích.

„Dvacet centimetrů pod zemí se pohybuje teplota kolem tří set stupňů Celsia. Je to pro vás nebezpečné. Boty vašich kolegů už jsou z poloviny zničeny,“ říká jeden ze záchranářů k ostatním. 

Boty guatemalských policistů od sopečného popela
Zdroj: Reuters

Sopečný popel se usadil i v hlavním městě Guatemaly vzdáleném od sopky asi 40 kilometrů. Řízení letového provozu na letišti v hlavním městě proto o víkendu dočasně rozhodlo o přerušení provozu kvůli množství prachu a popela ve vzduchu.

Později byl provoz znovu obnoven, ale vypravení letů záleží na jednotlivých aerolinkách – sopečný popel totiž může poškodit letecké motory.

„Volcán de Fuego patří k nejaktivnějším sopkám Střední Ameriky a jeho aktivita se monitoruje už od minulého roku. Sopka se trochu více ozvala v květnu, kdy začaly vznikat bahnotoky, tedy nezpevněný sopečný prach smísený s vodou a s konzistencí řídkého betonu,“ uvedl Prokop Závada z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Volcán de Fuego soptí letos podruhé a podle místních expertů je to největší erupce od roku 1974. Sopka sahá do výšky 3763 metrů nad mořem a nachází se asi 40 kilometrů na západ od guatemalského hlavního města.