Exšéf Trumpovy kampaně Manafort chtěl ovlivňovat svědky, tvrdí vyšetřovatel Mueller

Bývalý šéf prezidentské kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort se snažil ovlivňovat potenciální svědky. Manaforta z toho obvinil zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, vyplývá z prohlášení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Mueller to považuje za porušení pravidel kauce, na základě které byl Manafort propuštěn z domácího vězení, v němž čekal na zahájení svého procesu. Mueller proto žádá soud, aby Manaforta znovu uvěznil.

Mueller vede zvláštní tým FBI objasňující mimo jiné roli Ruska v předloňských prezidentských volbách v USA. Manaforta z pokusu o ovlivňování svědků obvinil v soudním podání. Muellerův tým dále okresní soud žádá o zrušení nebo přezkoumání soudního příkazu k propuštění Manaforta před zahájením soudního procesu.

Manafort podle Muellerových obvinění v únoru telefonoval, posílal textové zprávy a zasílal i zašifrované vzkazy dvěma osobám s cílem „ovlivnit jejich svědectví a v jiném ohledu zatajit důkazy“. Lidé, které Manafort kontaktoval, byli údajně součástí takzvané Hapsburské skupiny lobbující pro tehdejší proruskou ukrajinskou vládu.

Muellerův tým tvrdí, že Manafort a jeden z jeho spolupracovníků kontaktovali dvojici svědků opakovaně a že se tak dělo v době, kdy byl vyšetřovaný Manafort v domácím vězení.

Muellerův tým už v únoru obvinil Manaforta z placení bývalých evropských politiků, aby lobbovali za Ukrajinu. Tito lidé z takzvané Hapsburské skupiny se prý tvářili jako nezávislí analytici, ale ve skutečnosti šlo o placené lobbisty.

Manafort čelí obvinění kvůli daním a angažmá na Ukrajině

Manafort očekává zahájení dvou soudních procesů. První má začít v červenci ve Virginii, druhý v září ve Washingtonu.  

Jedno z obvinění vznesených vůči Manafortovi souvisí s finančními machinacemi ve snaze vyhnout se placení daní. Druhé zase s tím, že před úřady zamlčel své politické angažmá na Ukrajině, kde před lety působil jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle amerických zákonů se měl registrovat jako zahraniční agent, což neudělal.

Muellerův tým byl pověřen prověřováním údajných ruských zásahů do předloňských amerických prezidentských voleb, v nichž republikán Trump zvítězil nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. Mueller prověřuje i možnou spolupráci Trumpova volebního štábu s Moskvou a podezření, že prezident či jeho lidé mařili výkon spravedlnosti.

Vydáno pod