Ukrajinský novinář Suščenko dostal v Rusku dvanáct let za špionáž, podle Kyjeva je to provokace

Ukrajinského novináře Romana Suščenka, obviněného v Rusku ze špionáže, odsoudili v Moskvě ke dvanácti letům odnětí svobody. Suščenko však vinu popírá a míní se odvolat. Kyjev případ pokládá za provokaci. Ruská FSB zadržela novináře na podzim 2016.

„Suščenko byl shledán vinným (vyzvědačstvím) a potrestán bude 12 lety, které si odpyká v nápravném zařízení s přísným režimem,“ uvedl soudce moskevského městského soudu Oleg Muzyčenko. Soudní proces se podle agentury Interfax odehrával za zavřenými dveřmi, a tak soudce z rozsudku přečetl pouze úvod a závěr.

Prokuratura žádala pro Ukrajince čtrnáct let za mřížemi, obhajoba trvala na nevině obviněného, který se podle ní stal obětí provokace.

Agenti ruské tajné služby FSB zadrželi ukrajinského novináře „při provádění špionážní operace“ v Moskvě předloni v říjnu. Novinář je podle FSB agentem ukrajinské armádní rozvědky a shromaždoval utajované informace o ruských ozbrojených silách.

Obhájce Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko, který šest let žil ve Francii jako pařížský zpravodaj agentury Ukrinform, nejednou navštěvoval Rusko, kde žijí jeho příbuzní. I při zadržení zde byl na soukromé cestě za příbuznými.

Podle advokáta vynesení rozsudku otvírá cestu k případné výměně Romana Suščenka za ředitele kyjevské pobočky ruské agentury RIA Novosti Kirilla Vyšinského, který byl v Kyjevě zadržen a obviněn z vlastizrady. „Myslím, že je třeba to udělat okamžitě, abychom problém vyřešili kompromisem,“ řekl Fejgin novinářům. Případná výměna obou novinářů podle  něj „závisí na Moskvě, a ne na Kyjevu“.

Ještě před vynesením rozsudku místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková uvedla, že Kyjev je připraven vyměnit 23 Rusů, odsouzených na Ukrajině, za režiséra Oleha Sencova a další ukrajinské vězně v ruských věznicích.

Kreml se podle serveru Newsru.com zdržel vyjádření. „Nemohu odpovědět. Na to je speciální pracovní skupina,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Připomněl však, že v minulosti se úspěšně uskutečnily výměny, které dojednal Viktor Medvedčuk, ukrajinský politik a oligarcha blízký Kremlu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí po vynesení rozsudkuprotestovalo a požadovalo osvobodit Ukrajince, „nezákonně odsouzeného v politickém procesu“. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil verdikt za bezprecedentní cynismus, který dokládá, že se Kreml ve snaze zlomit Ukrajince a jejich ducha nezastaví před ničím.