O referendu k setrvání v EU bude britský parlament znovu jednat za 14 dnů

Londýn – Za dva týdny bude britská Dolní sněmovna pokračovat v projednávání návrhu zákona o referendu o setrvání země v Evropské unii. Dnes dolní komora jednání neukončila; nedostala se k hlasování o dodatku, který požaduje, aby se referendum konalo už napřesrok, a ne až v roce 2017, jak předpokládá premiér David Cameron.

Konzervativní šéf vlády pod tlakem části své strany začátkem roku slíbil referendum do konce roku 2017, pokud po volbách v roce 2015 zůstane premiérem. Vznikne-li vláda jiná, její předseda nebude slibem vázán. I proto se nyní konzervativní poslanci snaží schválit zákon o referendu.

Dnešní diskuse byla charakterizována místy vzrušenou debatou, ale především procedurálními průtahy. K těm se uchylovali hlavně opoziční labouristé, ale i liberální demokraté, kteří jsou ve vládní koalici s konzervativci, ale jsou proevropští a proti referendu. Labouristé se nechtějí proti referendu jasně postavit a dávají přednost tomu, aby se projednávání návrhu zákona co nejdéle protahovalo - nejprve v Dolní sněmovně a po případném schválení i ve Sněmovně lordů. V prvních dvou čteních labouristé ani liberální demokraté o zákonu o referendu o členství v EU nehlasovali.

Po pěti hodinách vyhrazených debatě o návrhu tohoto zákona bylo dnes další projednávání odloženo na 22. listopadu. Nedostalo se tak ani na hlasování o dodatku, který předložil konzervativní poslanec Adam Afriyie a který požaduje referendum už 23. října 2014. Afriyie při dnešním vystoupení řekl, že třetina členů Konzervativní strany je pro referendum už v roce 2014. Pokud k tomu nedojde, ohrozí to prý volební výsledky konzervativců ve volbách na jaře 2015. Proti němu se ještě před dnešní debatou postavila řada konzervativních poslanců i premiérova kancelář. Podle nich by spor kolem termínu mohl ohrozit samotný zákon o referendu.

Cameron chce předložit k referendu výsledek jednání s Bruselem, v jehož rámci chce získat zpět některé pravomoci a dosáhnout určitých reforem ve fungování osmadvacítky. Podle jeho záměru by referendum mělo být do konce roku 2017. Někdejší labouristický ministr pro Evropu Peter Hain dnes předložil dodatek, podle něhož by referendum nesmělo být ve druhé polovině roku 2017, protože Británie bude v té době předsedat unii. Bylo by absurdní mít referendum během předsednictví, řekl. Proti odchodu Británie z EU je větší část britského průmyslu a byznysu.