Spojené státy zažily týden ve znamení úspěšných žen. Šéfují burze i CIA

Horizont ČT24: Týden žen v USA (zdroj: ČT24)

Tento týden ve Spojených státech patřil ženám, které překračují zažité hranice. Hned tři Američanky uspěly na místech, kde se to jejich předchůdkyním ještě nikdy nepodařilo, ať už na burze, v politice anebo v čele tajné služby.

Výraznou tváří tohoto týdne se stala čtyřiačtyřicetiletá demokratka Stacey Abramsová. Je první ženou tmavé pleti, která dosáhla nominace na guvernérku. Pokud v listopadu uspěje, povede stát Georgia.

„Píšeme další kapitolu budoucnosti Georgie, kde nikdo není neviditelný. Nikdo není neslyšitelný a nikdo není průměrný,“ prohlásila na svém předvolebním meetingu Abramsová.

Stačilo přitom málo a stala se spisovatelkou. Ve třetím ročníku práv na Yaleu začala vydávat pod pseudonymem knihy – detektivky s romantickými zápletkami.

Newyorské burze poprvé šéfuje žena

Tradice se mění i v tak „testosteronové“ instituci, jakou je newyorská burza. Dvě stě let jí vládli muži, ale tento týden se to změnilo. Do jejího čela nastoupila Stacey Cunninghamová.

„Pro mě osobně burza hodně znamená, je to něco, na co jsem se opravdu soustředila. A jako žena myslím, že je důležité nastavit nové hranice, aby ty, které jdou s námi, měly víc příležitostí než dříve,“ řekla nová prezidentka Cunninghamová.

Třiačtyřicetiletá žena není v oboru nováčkem, od roku 2015 pracovala na burze jako provozní ředitelka. Ve svém profesním životě se ne vždy pohybovala v nejvyšších patrech světa makléřů. Během kariéry si udělala téměř roční pauzu, absolvovala kulinářský kurz a pracovala v restauraci, což je podle ní ideální průprava.

„Věci, které by nikde jinde nebyly přijatelné, mají tendenci fungovat jak na burze, tak v kuchyni,“ uvedla. 

CIA má v čele ženu

Také v čele CIA stanula poprvé v historii žena. Potvrzení nové pozice jednašedesátileté Giny Cheri Haspelové v čele americké zpravodajské služby se neobešlo bez kontroverzí, pochyby panují kolem její role v programu tvrdých výslechových metod považovaných za mučení. Haspelová získala nakonec podporu senátu i prezidenta Donalda Trumpa.

Zpravodajská důstojnice pracuje v CIA od roku 1985. Po útocích 11. září 2001 vedla tajnou věznici v Thajsku, kterou CIA zřídila v rámci boje proti terorismu, protože se o výslechy některých vězňů nechtěla „dělit“ s armádou a FBI, což hrozilo v případě převozu na kubánské Guantánamo.

V letech 2003 až 2005 Haspelová podle časopisu The New Yorker jako vysoce postavená důstojnice dohlížela na tajný program CIA, který vystavil množství podezřelých z terorismu dalším brutálním metodám výslechu včetně ukládání vězňů do malých beden velikosti rakve, ve kterých museli strávit někdy i přes deset dní.

Backy Hammonová přebírá trofej
Zdroj: ČTK/AP/John Locher

NBA má zájem o Hammonovou

Podle amerických médií se čekají změny i v NBA. Jednačtyřicetiletá Backy Hammonová už teď drží prvenství coby první asistentka hlavního kouče týmu San Antonio Spurs. Teď se může stát první trenérkou nejprestižnější basketbalové ligy na světě, zájem o ni už projevilo několik klubů.

Backy Hammonová hrála šestnáct sezon v americké WNBA a pak v několika evropských klubech, s mužským basketbalem má bohaté zkušenosti. V roce 2014 se stala asistentkou trenérské legendy Gregga Popoviche v San Antoniu a roli hlavního trenéra si tu vyzkoušela na letní lize v roce 2015.

Hammonová v roce 2008, v době, kdy oblékala dres CSKA Moskva, získala ruské občanství a svou novou vlast reprezentovala na olympijských hrách v Pekingu a Londýně. 

Vydáno pod