Italský prezident jmenoval premiérem neznámého Giuseppa Conteho

Italský prezident Sergio Mattarella jmenoval novým premiérem profesora práv Giuseppa Conteho, kompromisního kandidáta protestního Hnutí pěti hvězd a euroskeptické Ligy. Conte nyní sestaví seznam ministrů, které musí před tím, než nová vláda složí přísahu, schválil hlava státu. Itálie hledala cestu z povolebního patu od března.

Hnutí pěti hvězd (M5S) a Liga představily téměř neznámého Conteho jako kandidáta prezidentovi v pondělí. Mattarella si vyžádal čas a v úterý jednal s předsedy obou komor parlamentu.

Conte nemá žádnou volenou funkci, scházejí mu i politické a manažerské zkušenosti. Podle kritiků hrozí, že bude slabým lídrem s minimálním vlivem.

Brusel znepokojují ekonomické plány vznikající koalice

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie. Příčí se jim podle agentury Reuters klíčové body programů obou stran: Liga chce zavést přímou daň, M5S si přeje prosadit základní nepodmíněný příjem. Podle odhadů by italská státní pokladna po zavedení těchto dvou změn a zrušení penzijní reformy přišla o 112 miliard eur (2,86 bilionu korun).

Conte po setkání s prezidentem uvedl, že si je vědom toho, že Itálie musí dostát evropským a mezinárodním závazkům.

Giuseppe Conte
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

Conte prý studoval na nejlepších univerzitách, ty o tom ovšem neví

Média v předchozích dnech začala zpochybňovat některé údaje z Conteho životopisu. Třiapadesátiletý právník v něm uvedl, že si „právní vzdělání zdokonalil“ na Yaleově a Newyorské univerzitě ve Spojených státech, pařížské Sorbonně a na Cambridgeské univerzitě v Británii. Newyorská univerzita, Sorbonna ani Cambridgeská univerzita o tom dosud nenalezly žádné záznamy.

Giuseppe Conte se narodil 8. srpna 1964 ve Volturara Appulla, malém městě v jihovýchodní Itálii. Vystudoval právo na univerzitě La Sapienza v Římě. V roce 1988, kdy promoval, jej jmenovali do komise, vytvořené úřadem premiéra, která měla pracovat na reformě občanského zákoníku.

Conte poskytoval právní konzultace Římské obchodní komoře; v roce 2013 jej poslanci parlamentu vybrali do poradního sboru státního úřadu, který se věnuje správnímu právu.

Často spolupracuje s renomovanými zahraničními univerzitami a publikuje v odborném tisku, napsal několik odborných publikací. Je členem vědeckého výboru Italského sdružení notářů.

Podle italského tisku je Conte také odborníkem na „řízení velkých firem v krizovém období“, což se podle listu La Repubblica bude hodit při řešení problémů oceláren Ilva a aerolinek Alitalia.

Před letošními volbami ho Hnutí pěti hvězd představovalo jako možného ministra, který by mohl veřejnou administrativu „zbavit byrokratické zátěže“.

Giuseppe Conte
Zdroj: Reuters/ Alessandro Bianchi/Reuters