Aby se zavděčil Palestině, pustil Izrael 26 vězňů. Pak ohlásil spornou výstavbu

Jeruzalém – Na svobodě je 26 lidí, které věznil Izrael kvůli násilným trestným činům. Předčasně je propustil podle dohody o obnově mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou. Takřka současně s propuštěním vězňů však izraelský armádní rozhlas oznámil, že Izrael vybuduje 1 500 nových bytových jednotek ve čtvrti Ramot Šlomo ve východním Jeruzalémě. To by mohlo jednání naopak výrazně zkomplikovat.

Abbás chce izraelské věznice vylidnit

Svobodu pro 26 mužů odsouzených za teroristické útoky Palestinci bouřlivě oslavovali. „Dnes je naše druhá šťastná chvíle a za další dva měsíce přijde třetí, pak čtvrtá a pátá, dokud nebudou propuštěni všichni vězni. Říkám vám, že nedojde k žádné konečné dohodě, pokud nepustí na svobodu všechny naše vězně,“ prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás.

V Izraeli se naopak proti propuštění vězňů demonstrovalo. Před věznicí Ofer na západním břehu Jordánu se sešlo několik stovek nespokojených Izraelců. „Propuštění teroristů proto, aby se (vrchní izraelská vyjednavačka) Cipi Livniová mohla setkat (s vyslancem palestinského prezidenta) Erekatem je velmi smutné,“ uvedla nacionalistická izraelská strana Židovský domov, která odmítá palestinský stát.

Baruch Merzel, protestující

„Ti teroristé dnes odejdou domů a stanou se hrdiny. A každé palestinské dítě pak bude říkat – až vyrostu, chci být jako oni. Tak bude terorismus pokračovat a narůstat. A Židé budou dál umírat.“

Palestinští vězni
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nic není černobílé, říká izraelský ministr obrany

Izraelský ministr obrany Moše Jálon je však přesvědčen, že navzdory rozpakům, které Izraelci po propuštění vězňů cítí, nebylo zbytí. „Izrael se v posledních měsících ocitl ve složité diplomatické a závažné strategické situaci. Ta vyžadovala, abychom učinili obtížné a bolestivé kroky. Situace není černobílá,“ odmítl ministr opoziční kritiku.

Z propuštěných Palestinců strávil ve vězení nejdelší dobu Ísá Abid Rabú odsouzený v roce 1984 za vraždu dvou izraelských studentů. Teď se po třiceti letech znovu setkal se svou matkou. „Je to nejkrásnější setkání. Poklekl jsem u jejích nohou,“ podotkl Rabú.

I další vězni ale pobyli za mřížemi kolem dvaceti let, propouštění se týká těch Palestinců, kteří násilné činy spáchali před podpisem první izraelsko-palestinské mírové dohody v roce 1993, i když někteří byli souzeni až po podpisu. Pět propuštěných je z pásma Gazy, ostatní jsou ze západního břehu Jordánu. Tam je uvítalo na dva tisíce Palestinců včetně prezidenta Mahmúda Abbáse.

Izrael se v rámci dohody o obnově mírových rozhovorů zavázal, že letos pustí z vězení celkem 104 vězněných Palestinců. Čerstvě propuštěná skupina je druhá, prvních 26 vězňů se dostalo na svobodu již 13. srpna.

Další problém na obzoru - rozšiřování židovské výstavby

Vidinu snadného průběhu mírového vyjednávání ale zkalila zpráva, která přišla vzápětí po propuštění vězňů. Izraelský vojenský rozhlas oznámil, že Židovský stát hodlá vybudovat patnáct set bytů ve východním Jeruzalémě.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který čelí kritice za to, že vláda dává svobodu vrahům izraelských občanů, chce tímto způsobem kritiku oslabit. S touto částí města ale Palestinci počítají jako s metropolí budoucí Palestiny a jakoukoli židovskou výstavbu v ní považují za znamení, že se Izrael ve skutečnosti na míru dohodnout nechce. 
     
V plánu je rovněž povolení vybudovat národní park na úpatí hory Skopus. O výstavbě v této části východního Jeruzaléma, kde je kromě jiného Hebrejská univerzita, se dlouho debatuje, protože budování parku by zablokovalo rozšiřování blízké arabské čtvrti.

Další vlna propouštění palestinských vězňů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod