Íránský soud poslal osm lidí na šibenici za teroristické útoky v Teheránu

Na popraviště poslal íránský soud osm mužů obžalovaných z účasti na teroristických útocích, při kterých loni v létě zahynulo v Teheránu osmnáct lidí. Soud však zatím nekončí, podle předsedy teheránského revolučního tribunálu bude ještě posuzovat údajnou zodpovědnost Spojených států a Saúdské Arábie za útok, ke kterému se přihlásila skupina Islámský stát.

Teroristé útočili v Teheránu loni 7. června. Stříleli do lidí v budově parlamentu i v mauzoleu ajatolláha Chomejního, jeden z nich se odpálil. Osm mužů, kteří byli v souvislosti s útokem obviněni, nyní dostalo trest smrti.

Jak upozornil předseda teheránského revolučního soudu Musa Ghazanfarabadi, případ ještě není u konce, odsouzení se mohou obrátit na íránský nejvyšší soud. Navíc ještě stojí před soudem osmnáct dalších obviněných lidí.

Předseda tribunálu zároveň íránské státní televizi řekl, že se soud bude ještě zabývat nároky, které vznesly rodiny obětí útoků vůči Spojeným státům americkým a Saúdské Arábii. K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, Teherán viní oba státy z její podpory. Washington i Rijád to odmítají.

Podle agentury Reuters byl loňský útok první případ, kdy v Íránu útočil Islámský stát. Krátce po něm došlo k diplomatické potyčce mezi Teheránem a Washingtonem. Írán se ostře ohradil vůči slovům amerického prezidenta Donalda Trumpa, který vzkázal, že se modlí za oběti, ale zároveň dodal, že i státům, které podporují teroristické organizace, hrozí, že se samy stanou obětí zla, jemuž pomáhají.