Malý princ byl pokřtěn vodou z Jordánu

Londýn - Velká Británie zažila další královskou událost. Vévoda a vévodkyně z Cambridge nechali pokřtít svého tříměsíčního syna, prince George. Obřad ve Svatojakubském paláci byl přísně soukromou záležitostí, lidé mohli malého prince zahlédnout pouze při příjezdu a odjezdu v doprovodu rodičů. Princ George Alexander Louis je v pořadí třetím následníkem britského trůnu.

Malého prince během odpoledního obřadu pokřtil arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Během půlhodinové ceremonie mu symbolicky udělal křížek na čele a polil mu hlavu vodou z řeky Jordán. Arcibiskup rodiče i kmotry prince upozornil, že mají důležitý úkol: zajistit, aby chlapec věděl, kdo je Ježíš. Sourozenci Williama a Kate - Harry a Pippa - přečetli úryvky z Bible.

Tříměsíční George má sedm kmotrů: vedle sestřenice prince Williama Zary Tindalové to bude Oliver Baker (spolužák Williama a Kate z univerzity), Emilia Jardineová-Patersonová (spolužačka Kate), hrabě Grosvenor (syn vévody z Westminsteru), Jamie Lowther-Pinkerton (bývalý osobní tajemník Williama a Kate), Julia Samuelová (bývalá blízká přítelkyně princezny Diany) a William van Cutsem (Williamův kamarád z dětství). 

Obřad se těšil značné pozornosti médií, do kaple ale nikdo nenahlédl - jde totiž o čistě rodinnou záležitost a na rozdíl od jiných monarchií, které pořizují ze křtů videozáznamy, ta britská si křtiny úzkostlivě chrání. První oficiální fotografie budou zveřejněny až ve čtvrtek. „I přesto, že rodinu prince Williama zničila média, tak chápe, jak je pro lidi důležité, aby malého George viděli. Pokud by o něj lidé ztratili zájem, pak je jasné, že by to nebylo pro královskou rodinu vůbec přínosné,“ vysvětluje význam události Penny Junorová, která je oficiálním životopiscem prince Williama.

Křest prince George
Zdroj: ČT24

Jindřich Forejt ve Studiu ČT24:

„Pro obyvatele Spojeného království vstupuje do řad velké křesťanské rodiny někdo, kdo bude v první polovině 21. století symbolem církve, nejen jejím členem.“

Princ George na křest oblékl repliku roucha z roku 1841, jakou měla při křtu i řada jeho předchůdců, včetně jeho otce Williama. Tříměsíční chlapec zvládl svou první královskou povinnost bez problémů a z náručí svého otce dokonce zamával své prababičce, královně Alžbětě II. Vévoda z Cambridge dokonce upozornil, že je to poprvé, co George vydržel celý den nebrečet.

V královské kapli Svatojakubského paláce se Alžběta I. modlila předtím, než Angličané v roce 1588 porazili španělskou armádu, v roce 1649 zde před svou popravou přijal svátost oltářní král Karel I. a v roce 1840 si tu královna Viktorie vzala prince Alberta. V kapli byla také vystavena rakev Williamovy matky, princezny Diany, před jejím pohřbem v roce 1997.

Oficiální snímky křtu pořídí portrétní fotograf hereckých, hudebních i sportovních celebrit Jason Bell. Měl by pořídit i první skupinový portrét za více než 100 let, který zachytí čtyři generace britské královské rodiny. Na snímku by měl být George, jeho otec William, dědeček Charles a prababička Alžběta II.

Jaké Británii bude George vládnout?

„Jak dlouho potrvá, než bude králem, to nikdo neví. Až se to stane, Spojené království bude možná vypadat úplně jinak,“ upozorňuje ředitelka žurnalistiky na City University London Linda Lewisová.

Příští rok Skotsko rozhodne, jestli chce samostatnost. Pokud řekne ano, vzroste pravděpodobnost vzniku republiky. Zásadní otázkou taky je, kdo vyhraje příští rok volby. Pokud to bude David Cameron, vypíše referendum o vystoupení z Evropské unie.

V nelehké situaci není ani anglikánská církev, jejíž hlavou se jednou George stane. „Monarcha je považovaný za obránce víry, té jediné víry, jako by byla jen jedna. Jenže jak se Británie stává stále víc multikulturní a rozmanitou společností, je tu víc vyznání,“ dodává Lewisová.

Druhé nejčastější chlapecké jméno v Anglii a Walesu je Mohammed. Křest nejsledovanějšího kojence světa byl přesto pro anglikánskou církev jedinečnou šancí, jak zvýšit popularitu, když titulky získává spíš svou rozhádaností, jestli světit homosexuální kněze a ženy na biskupy.