Písečná bouře v Indii má už 125 obětí. Před víkendem zasáhne další oblasti

Při písečné bouři, která v noci na čtvrtek zasáhla sever Indie, už zemřelo nejméně 125 lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Podle indických úřadů jde o nejtragičtější bilanci obětí při podobné události za posledních 20 let. Silný vítr a blesky zdevastovaly řadu vesnic a ničily domy. Podle meteorologů se bouře před víkendem rozšíří a zasáhne další oblasti.

V nejvíce zasažených státech Uttarpradéš a Rádžasthán bouře poničila elektrická vedení, domy a zabíjela i dobytek. U řady domů, často postavených z nepálených cihel, se propadla střecha nebo se zřítily stěny, které pohřbily spící obyvatele. Některá obydlí začala hořet po úderu blesku.

„Jsem v úřadu dvacet let a toto je nejhorší událost, jakou jsem viděl,“ komentoval rozsah katastrofy ministr pro mimořádné situace státu Rádžasthán Hemant Gera. Připomněl poslední písečnou bouři, která 11. dubna zabila devatenáct lidí.

Přes Indii se prohnala písečná bouře (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé škody jsou hlášené také z města Ágra, kde leží známá hrobka z bílého mramoru Tádž Mahal, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a denně přitahuje desítky tisíc turistů. Zasažený byl i stát na jihu země Ándhrapradéš.

Počet obětí může ještě růst

V dalších dnech může podle úřadů bilance obětí dál stoupat. Indický premiér Naréndra Módí na Twitteru uvedl, že je ztrátou životů velmi zarmoucen a kondoloval rodinám obětí.

Písečné bouře jsou na severu Indie v tuto roční dobu obvyklé, nebývají ale takto vražedné. Vláda státu Uttarpradéš rozhodla, že rodiny obětí bouře dostanou 400 tisíc indických rupií (128 tisíc korun).

Lidé se chrání při písečné bouři
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP