Cenzura, propaganda, šikana. Přes 190 slovenských novinářů kritizuje šéfy veřejnoprávní RTVS

Události: Skoro 200 slovenských novinářů kritizuje vedení RTVS (zdroj: ČT24)

Přes 190 slovenských novinářů se podepsalo pod ostrý dopis, který kritizuje poměry ve veřejnoprávní RTVS – rozhlasu a televizi. „Ve vysílání se začíná projevovat cenzura a dozvídáme se o pokusech protlačovat do vysílání konspirace nebo propagandu. Redaktoři, kteří se proti takovým praktikám veřejně ohradí, se stávají oběťmi perzekuce ze strany vedení,“ píše se v něm. Ředitel RTVS kritiku důrazně odmítl. Znepokojení nad situací v RTVS vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska.

Dopis reaguje na výpovědi několika redaktorů a rozhodnutí RTVS neprodloužit smlouvy čtyřem externistům, kteří se dříve připojili ke kritice veřejnoprávního média. „Nové vedení RTVS cíleně šikanuje, omezuje a zbavuje se dlouholetých novinářů, kteří v posledních letech zásadním způsobem přispěli k obnovení důvěry veřejnosti ve veřejnoprávní média,“ uvádí.

Dopis oslovuje jmenovitě ředitele Jaroslava Rezníka a tři jeho kolegy z vedení. „RTVS je veřejnoprávní instituce financovaná z koncesionářských poplatků. Nepatří žádné vládě ani politické straně, ale veřejnosti. Má sloužit veřenosti, která vás platí, ne politické moci,“ píše se v něm. Autoři dodali, že veřejnoprávní televizi a rozhlas vedou lidé, jejichž kariéra se
více spojuje s politickým marketingem než s povoláním novináře. Rezníka prosazovali do čela instituce poslanci Smeru-SD Roberta Fica a Slovenskej národnej strany (SNS).

Jaroslav Rezník
Zdroj: ČT24

Ředitel RTVS se vůči kritice ohradil. Do práce redaktorů prý nikdo nezasahuje

Jaroslav Rezník před parlamentním výborem pro kulturu a média výtky novinářů důrazně odmítl, redakční práce ve veřejnoprávním médiu je podle něj svobodná. „Žádná politická moc nezasahuje do vysílání. Ale dokud tam budu, nebude do vysílání zasahovat ani žádná jiná moc, nikoliv jen politická,“ ujistil.

Rezník se také ohradil vůči výtkám o normalizaci ve veřejnoprávní instituci. „Jsem citlivý na slovo normalizace. Já jsem zažil normalizaci. Normalizace je, když jako dítě stojíte doma a neznámí lidé vám vyhazují knížky z knihovny,“ řekl v narážce na období komunismu v někdejším Československu. Dodal, že již předchozí vedení RTVS přistoupila k propouštění a že v letech 2013 až 2017 odešlo z tohoto média 145 redaktorů.

Šéf RTVS během více než dvouhodinového jednání odmítl, že instituce neprodloužila smlouvy několika externím redaktorům za to, že v dubnu spolu s dalšími kolegy podepsali otevřený dopis, kterým se ohradili proti poměrům v redakci zpravodajství. „Nikdy jsem nepostihoval za názor,“ řekl Rezník. Dodal, že na jednu ze zmiňovaných redaktorek si stěžovali její nadřízení.

Parlamentní výbor usnesením vybídl RTVS ke zlepšení komunikace s veřejností. Jedna z opozičních poslankyň neprosadila návrh na uskutečnění poslaneckého průzkumu v RTVS.

Exministr kultury a poslanec nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia Marek Maďarič na jednání výboru řekl, že není dobrou vizitkou, pokud z RTVS odcházejí nebo musejí odejít zkušení pracovníci. Rezníkovi také vytkl skutečnost, že na vedoucí posty ve zpravodajství se dostali lidé, kteří předtím působili na postech mluvčích politiků. 

Už v dubnu si na vedení RTVS stěžovalo otevřeným dopisem 60 členů její redakce. Rezník i tehdy kritiku odmítl jako křik radikálního mladého jádra zpravodajství.

Dopis připomíná i vraždu novináře Jána Kuciaka, která Slovenskem otřásla v únoru. Signatáři se pohoršují nad politickou mocí, která se podle nich krátce po tragédii pokouší novináře umlčet. „Označování novinářů za nepřátele z nás dělá potenciální terče dalšího násilí a legitimizuje případné další útoky na žurnalisty,“ varuje dopis. Novináři nakonec vyjadřují obavy o osud demokracie na Slovensku: „Umlčování novinářů a jejich nahrazování poslušnými propagandisty je prvním krokem k zavádění diktatur a totalitních režimů.“ 

Vražda Jána Kuciaka, který rozplétal vazby slovenských politiků na italskou mafii, vyvolala rozsáhlé demonstrace. Po nich následovala obměna vlády, odstoupili mimo jiné premiér Robert Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák (oba Smer-SD). Vláda však zůstala na stejném politickém půdorysu.

Kiska: RTVS nesmí sloužit politikům

Slovenský prezident Andrej Kiska
Zdroj: David W Cerny/Reuters

Znepokojení nad situací ve veřejnoprávním médiu vyjádřil i prezident Andrej Kiska. Zdůraznil, že svobodná a nezávislá média jsou nevyhnutelnou podmínkou demokracie. „Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové je ranou, která se nikdy nezahojí a nepřestane bolet. Útoky na novináře a znevažování jejich práce jsou na Slovensku už roky běžně přítomné,“ napsal Kiska u příležitosti Dne svobody tisku.

Slovenský prezident považuje za nepřípustné propuštění redaktorů RTVS za to, že projevili svůj názor. „Veřejnoprávní instituce nepatří jejímu řediteli ani straně, která jej tam dosadila. RTVS se nesmí stát služkou politiků a je důležité nahlas a veřejně diskutovat o tom, co se v této instituci děje. Vedení RTVS by mělo pravidelně, jasně a srozumitelně vysvětlovat koncesionářům své kroky,“ míní slovenský prezident.

Očekává, že zodpovědné instituce učiní potřebné kroky pro ochranu novinářů v RTVS i kvalitu obsahu vysílání.