Příznivci arménské opozice ochromili dopravu v zemi, blokují i cestu na jerevanské letiště

Stávkující Arméni blokují dopravu i úřady (zdroj: ČT24)

Demonstranti v Arménii blokují cesty v metropoli Jerevanu i dalších městech. Neprůjezdné jsou některé silnice směrem na hlavní město, několik křižovatek v centru metropole i cesta k letišti. K dopravním blokádám a zahájení kampaně občanské neposlušnosti včetně generální stávky vyzval v úterý opoziční vůdce Nikol Pašinjan poté, co jej parlament nezvolil premiérem. Podle agentury AFP se k blokádám jen v hlavním městě Jerevanu přidaly desítky tisíc lidí.

Generální stávka začala v 8:15 místního času, trvat by měla do 17. hodiny odpolední. Pašinjan vyzval demonstrující, aby poté silnice opět uvolnili.

„Automobilová doprava v hlavním městě je prakticky přerušena,“ napsala ruská agentura Interfax. „Studenti ochromili hlavní ulice Jerevanu,“ uvedla ruská státní agentura TASS; Moskva jako blízký spojenec Jerevanu vnitropolitickou krizi v Arménii pozorně sleduje.

Stovky lidí blokují cesty na jerevanské letiště Zvartnoc, cestující se podle Interfaxu vydávají na letiště s kufry v rukou pěšky. „Zůstaneme tady,“ řekl agentuře Reuters devatenáctiletý David, jeden z demonstrantů. Podle arménských médií se k protestujícím přidala i část personálu letiště, někteří úředníci a například také zaměstnanci největší arménské spediční firmy. 

V hlavním městě Jerevanu nejezdí metro, protestující blokují šest hlavních ulic, které ústí na centrální náměstí Republiky. Demonstranti podle TASS zablokovali ulice i na jerevanských sídlištích. „Policie posílila hlídky, ale dosud nezasahuje do počínání demonstrantů,“ dodal TASS.

Sám Pašinjan se k demonstraci připojil v jerevanské čtvrti Erebuni. Při projevu v centru města mimo jiné protestující vyzval, aby se vyvarovali násilí a aby v následujících hodinách uvolnili cestu na letiště Zvartnoc.

Ministerstvo obrany vyzvalo demonstranty, aby nebránili v jízdě armádním vozidlům a vojenským kolonám „vzhledem k nezbytnosti zajistit bezpečnost země“. Také Pašinjan vyzval protestující, aby nebránili průjezdu sanitek, hasičů a vozů ministerstva pro mimořádné situace.

Mezi demonstranty jsou skupinky studentů, někteří z nich vyzývají v kampusech ostatní studenty, aby se k protestům přidali. „Na naši výzvu zareagovaly všechny vysoké školy v hlavním městě. Požadujeme, aby (vládní) Republikánská strana opustila vládu a hlasovala pro národního kandidáta na premiéra Pašinjana,“ řekl TASS studentský vůdce David Petrosjan.

Demonstranti, mezi kterými byli podle Radia Svoboda i známí arménští advokáti, zablokovali také vchod do jedné z vládních budov, v které sídlí ministerstva školství, kultury a diaspory. Protestující blokují také další úřední budovy.

Protesty probíhají i v dalších arménských obcích včetně druhého, resp. třetího největšího města Gjumri, resp. Vanadzoru. Mezi Jerevanem a městy Gjumri a Sevan nejezdí vlaky, zablokována je část silnice mezi Jerevanem a Gruzií, protestující obsadili i hraniční přechod pro auta v Bavře, který podle některých zdrojů zahradily tři stovky nákladních aut. Vlaky mezi Jerevanem a Tbilisi jezdí dál.

Zpravodaj ČRo Dorazín: Pašinjanova vyjednávací pozice není moc konstruktivní, bude záležet na tlaku lidí v ulicích (zdroj: ČT24)

Poslanci se znovu pokusí premiéra zvolit v úterý

Pašinjana parlament v úterý nezvolil premiérem, přestože byl jediným kandidátem. Odmítli ho podpořit poslanci vládnoucí Republikánské strany, bez jejichž hlasů se při volbě nemůže obejít. Předchozí premiér Serž Sargsjan, zástupce republikánů, odstoupil 23. dubna pod tlakem protivládních protestů, které vedl právě Pašinjan.

Na mítinku na jerevanském náměstí Republiky Pašinjan v úterý večer vyzval k zahájení protestních akcí. „Vyzývám k zahájení rozsáhlé akce občanské neposlušnosti ve středu od 08:00 (06:00 SELČ). Naši stoupenci musejí zablokovat všechna letiště, všechny komunikace v zemi. Nedovolíme ukrást vítězství lidu,“ prohlásil opoziční předák. 

Parlament se znovu pokusí zvolit předsedu vlády 8. května. Pokud se to nepodaří ani napodruhé, bude zákonodárný sbor rozpuštěn a zemi čekají předčasné volby. Naposledy se konaly loni v dubnu. Pašinjan hodlá za týden i v této druhé volbě kandidovat.

Arménie je blízkým spojencem Ruska a v zemi jsou ruské základny. Moskva sleduje dění v Arménii s obavami, aby Arméni podobně jako občané Gruzie a Ukrajiny po masových demonstracích nezvolili vůdce, který by přerušil spolupráci s Ruskem. Pašinjan ale ve svém parlamentním proslovu ujistil, že je připraven zachovat strategické spojenectví s Moskvou.

Pašinjan: V protestech budeme pokračovat

Pašinjan dal najevo, že nátlakové akce budou pokračovat, dokud nedojde ke změně u mocenského kormidla. „Žádné srážky, žádnou agresi. Všichni chápeme, že tento proces nemůže neskončit vítězstvím. Všechny naše akce musí mít výlučně pokojný charakter,“ uvedl Pašinjan podle agentury Interfax.

„Národ si nemůže nechat vyrvat vítězství z rukou. To, co se odehrává v kabinetech a jednacích sálech, už není důležité. Prioritou je to, co se děje na ulici,“ řekl Pašinjan stanici Rádio Svoboda. „Budeme pokračovat v tlaku až do změny režimu,“ prohlásil.

„Budeme to zvažovat a budeme vyjednávat,“ odpověděl Pašinjan agentuře Reuters na dotaz, zda bude i v druhé volbě kandidovat. Pokud v parlamentu neuspěje s volbou premiéra ani napodruhé, a tedy bude rozpuštěn, Pašinjan naznačil, že jeho hnutí by mohlo předčasné volby bojkotovat. „Nemohu to říci teď, to bude záležet na specifické situaci,“ dodal.