Boj o život těžce nemocného batolete. Britský soud volá po eutanazii, rodiče podpořila veřejnost

Boj o život nevyléčitelného batolete v Británii (zdroj: ČT24)

Británie žije citlivou kauzou. Soud rozhodl, že léčba ani ne dvouletého chlapce je pouze průtahem utrpení a musí skončit – navíc zamítl jeho převoz do nemocnice v Římě, která měla o léčbu dítěte zájem. Alfie Evans trpí závažným mitochondriálním onemocněním a jeho naděje na uzdravení jsou mizivé. Věřící rodiče i část veřejnosti ale odpojení chlapce od přístrojů odmítají.

Chlapci nebyl ani rok, když se u něj projevila záhadná a podle lékařů nevyléčitelná neurologická nemoc. Soud proto rozhodl o ukončení léčby. Teprve dvacetiletí rodiče by podle něj měli nechat své dítě zemřít.

Chlapce už jednou odpojili od přístrojů

Alfie však v únoru otevřel oči a dílčí pokroky dokazují i drobné pohyby. Londýnský tribunál ovšem ani tehdy neustoupil a odvolání zamítl. I přes apel několika set protestujících a rodiny tak nemocnice v Liverpoolu chlapce v neděli odpojila. „Nechali ho bez jídla, vody a kyslíku šest hodin,“ upozornil jeho otec Tom Evans.

Rodiče Alfieho Evanse
Zdroj: Philip Toscano/ČTK/PA

Tlak rodiny, ale i veřejnosti je nebývalý. Facebooková stránka Zachraňte Alfieho Evanse má přes 64 tisíc fanoušků a jeho tragickému osudu žehnal i papež František. „Chtěl bych zopakovat a potvrdit, že jediným pánem života od jeho začátku do jeho přirozeného konce je Bůh,“ zdůraznil papež.

Z hlediska víry je případ jednoznačný, v takto složitém případu ovšem hraje roli rovněž etika. „Pokud ten stav trvá rok, je to těžká porucha vědomí, je nějaký důkaz toho, že mozek je nenávratně poškozen, tak pak je rozhodnutí ukončit léčbu plně na místě, protože to jen prodlužuje utrpení,“ říká neurochirurg Vladimír Beneš z Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. LF UK a ÚVN.

Dítě netrpí, tvrdí expert na etiku

Stejný argument používají i britské soudy. Natahovat léčbu, která nemá šanci, je podle nich nelidské. Jenže právě lidskost se podle předního českého experta na medicínskou etiku z britského případu vytrácí.

„Ten chlapec netrpí. Paliativní medicína je na tom dnes tak dobře, že fyzické bolesti nejsou. Takže na jedné straně britské soudy drží literu zákona, ale na druhou stranu se zdá, že tady by lidskost měla naprosto jasně převážit. Ti rodiče budou mít pocit, že udělali všechno, co bylo v jejich silách,“ uvedl přednosta Ústavu etiky z 3. lékařské fakulty UK Marek Vácha.

U malého Ashyi Kinga kdysi došlo na „happy end“

Za svého syna se bila i rodina Brita Ashyi Kinga, kterému tamní lékaři rovněž řekli, že na jeho nemoc – mozkový nádor – už další léčba není. Nakonec mu pomohli v pražském protonovém centru a Kingovi se vede dobře.

V případě Evanse se ale šťastný konec neočekává. „Dopadlo to nejhůř, jak to dopadnout mohlo, Alfie Evans nepochybně zemře a zanechá za sebou rozhořčenou rodinu i podle posledních zpráv celou britskou veřejnost,“ myslí si Vácha.

Podle posledních zpráv lékaři chlapce znovu připojili na přístroje. Ujmout se ho chtěla dětská nemocnice v Římě, britský soud to ale odmítl. Potvrdil tak stanovisko nemocnice, že „není v nejlepším zájmu Alfieho pokračovat v léčbě ani jej za tímto účelem přepravovat do zahraničí“, informovala agentura AFP.