Čína známkuje chování lidí na internetu. Teď je systém dobrovolný, bude povinný

Události: Sociální status čínských uživatelů internetu (zdroj: ČT24)

Čína testuje projekt sociálního kreditu, který boduje občany na základě jejich chování na internetu. Zatím je zapojení do něj dobrovolné, od roku 2020 má být povinné. Systém, který má zvýšit důvěryhodnost nejen v obchodní sféře, považují ochránci práv za další posilování kontroly společnosti.

Student Cchuej Ang ukazuje svůj „sezamový kredit“, kterým obchodní platforma Alibaba hodnotí jeho chování na internetu: kreditní historii i kontakty na sociálních sítích. Používá ji denně, měsíčně utratí zhruba osm tisíc korun za platby, od půjčení kola až po večeři.

Student Cchuej Ang si funkci sociálního kreditu pochvaluje
Zdroj: ČT24

„Mám vysoké skóre, takže mě hodnotí jako výborného. Každý měsíc splácím včas půjčky, což mi kredit zvyšuje,“ pochvaluje si Cchuej Ang.

Zatím dobrovolně…

Hodnocení občanů je zatím dobrovolné, k povinnému se přejde za dva roky. Budou se známkovat každodenní aktivity – co lidé kupují, kde jsou, s kým se stýkají. Výsledné občanské skóre by mělo ukázat, kdo je důvěryhodný.

„Sociální kredit je další způsob škatulkování lidí. Dřív jsme měli ‚chu-kchou‘, registraci domácností. Teď budou pod kontrolou všichni,“ kritizuje Patrick Poon z Amnesty International. 

Kvůli odměnám se do sledovacího systému dobrovolně zapsaly miliony Číňanů. Za body dostanou výhodnější půjčku, pronajmou si auto bez zálohy nebo je rychleji odbaví v hotelech a na letišti. „V čínském systému se beztak sdílejí informace o nás všech, takže je to jedno,“ tvrdí smířlivě Cchuej Ang.

Čína sleduje chování lidí na internetu
Zdroj: ČT24

Bez řádného skóre není ani rande

Skóre se stává symbolem statusu. Čím vyšší, tím lepší profil. Na seznamkách například ovlivňuje šanci na schůzku. Platformy nabízejí tipy, jak si ho vylepšit včetně varování před přátelstvím s někým, kdo ho má nižší.

Systém může mít zásadní dopad na osobní svobodu. Je založený na sledování a kontrole občanů a ovlivňuje všechno: od možností cestovat až po vyhlídky na kariérní postup.

Podle profesora Liou Č-čchina pomůže chabě regulovanému trhu, kde se obchoduje s padělky a nekvalitními výrobky a nedostatek důvěry je problém. „Potřebujeme vytvořit systém sociálních kreditů, abychom vyhověli mezinárodním požadavkům a domácímu trhu a kontrolovali osobní chování zejména obchodníků.“

Kritici říkají, že vznikne databáze se sociálním a psychologickým profilem občanů, což znamená další železný stisk vlády.