Poprvé v historii se do čela německé sociální demokracie dostala žena. Ostřílená Nahlesová

Reportáž: Německé sociální demokraty povede žena (zdroj: ČT24)

Německou sociální demokracii povede Andrea Nahlesová. Šéfka poslanců SPD porazila na sjezdu strany ve Wiesbadenu ziskem 66 procent hlasů protikandidátku Simone Langeovou. Za 155 let existence sociální demokracie je Nahlesová první ženou, která stranu povede. Ve funkci nahradí Martina Schulze, který se předsednictví SPD vzdal začátkem února.

Musíme posílit soudržnost v naší vlastní straně. Tady je co zlepšovat a budu na tom pracovat.
Andrea Nahlesová

Starostka severoněmeckého Flensburgu Simone Langeová krátce po oznámení výsledku volby Nahlesové pogratulovala a slíbila jí podporu při personální a programové obnově strany, kterou nová předsedkyně plánuje.

Nahlesová dostala 414 a Langeová 172 hlasů.

Navzdory tomu, že byla Nahlesová před sjezdem jasnou favoritkou, její vítězství s 66 procenty hlasů je druhé nejslabší od roku 1946 a pozorovatelé hovoří o tom, že její mandát není nejsilnější. Menší podporu delegátů než Nahlesová získal už jen Oskar Lafontaine v roce 1995 (62,6 procenta).

Naopak předchůdce Nahlesové Martin Schulz byl do fukce loni v zimě zvolen celými 100 procenty delegátských hlasů. Přesto SPD šéfoval jen rok a strana pod ním zaznamenala v zářijových parlamentních volbách nejhorší výsledek své poválečné historie.

Andrea Nahlesová
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Nahlesová chce zdanit internetové giganty a zlepšit kontakty s Ruskem

Někdejší ministryně práce a sociálních věcí bude mít za úkol v příštích dvou letech stranu programově i personálně obnovit. Ve svém projevu vyjádřila přesvědčení, že se jí to může podařit i v době, kdy je SPD znovu součástí velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. „Nejsem nová. Znám tuto stranu,“ zdůvodňovala mimo jiné dlouholetá politička, proč by ji delegáti měli volit.

Langeová vsadila na opačnou kartu a snažila se stavět do role zastánkyně řadových členů a do opozice vůči současnému „stranickému establishmentu“. I když dosud na celoněmecké úrovni neznámá politička získala více hlasů, než se předpokládalo, na porážku Nahlesové to nakonec nestačilo.

Šéfka SPD se chce soustředit mimo jiné na to, aby strana prosadila spravedlivé zdanění internetových gigantů nebo aby zajistila širší diplomatické kontakty s Ruskem.

Koaliční Křesťanskodemokratická unie (CDU) po volbě Nahlesové sociální demokraty vyzvala, aby se konečně přestali zabývat sami sebou a znovu se začali věnovat práci. Šéfka poslanců opoziční Levice Sahra Wagenknechtová zase při pohledu na slabý výsledek Nahlesové konstatovala, že si zjevně řada členů SPD s touto političkou nespojuje nový začátek a nutnou sociální změnu.

Nahlesová je od září 2017 předsedkyní frakce SPD ve Spolkovém sněmu a patří k vůdčím osobnostem levicového křídla strany.

V letech 2013 až 2017 byla ministryní práce a sociálních věcí ve třetím kabinetu kancléřky Angely Merkelové. Za svého působení v čele resortu Nahlesová prosadila plošné zavedení minimální mzdy ve výši 8,5 eura na hodinu (asi 214 korun), zákon o předčasném odchodu do důchodu, který umožňuje některým pracujícím odejít do penze už po dosažení 63 let, nebo zvýšení invalidních důchodů.

Do SPD vstoupila již v roce 1988, v letech 1995 až 1999 předsedala mládežnické organizaci strany. V roce 1998 byla zvolena do Spolkového sněmu, čtyři roky nato ale svůj mandát neobhájila. Do poslanecké lavice se znovu vrátila po volbách v roce 2005. Od roku 1997 je členkou předsednictva SPD, od roku 2003 i prezidia strany. V letech 2009 až 2013 byla generální tajemnicí SPD.

Nahlesová se narodila 20. června 1970 v Mendigu. Vystudovala germanistiku a politické vědy na Univerzitě v Bonnu. Pochází z katolické rodiny a skromných venkovských poměrů a ráda zdůrazňuje, že v politice zastává především zájmy obyčejných lidí.

Zdroj: ČTK

Andrea Nahlesová
Zdroj: ČTK/imago stock&people