Střídání stráží. Královna chce v čele Commonwealthu neoblíbeného Charlese, některé země se bouří

Alžběta II. si přeje, aby ji v čele Commonwealthu nahradil princ Charles (zdroj: ČT24)

V Londýně zasedají hlavy států a vlád 53 zemí, které tvoří Commonwealth, tedy Společenství. V některých z bývalých kolonií je stále panovnicí Alžběta II. Ta chce nyní vládu nad Společenstvím předat svému synovi, princi Charlesovi. Se změnou by ale musely souhlasit všechny členské země a Charles se ani zdaleka netěší takové oblibě jako královna nebo jeho synové.

Královna Alžběta II. na summitu zemí Commonwealthu
Zdroj: Dominic Lipinski/Pool/Reuters

Londýn hostí summit poprvé za posledních dvacet let. Britové se snaží lídry od Kanady přes Jižní Afriku a Indii až po Austrálii co nejvíc oslnit. Centrum Londýna lemuje 53 vlajek.

„Byly zde problémy, úspěchy, kontroverze, ale já celým svým srdcem věřím v dobro, které Společenství může vykonat,“ prohlásila britská premiérka Theresa Mayová.

Královna nově jmenovala svého vnuka prince Harryho velvyslancem Commonwealthu pro mladé. Lidé mladší 30 let tvoří 60 procent populace Společenství, které má 2,5 miliardy obyvatel. „Mladí lidé jsou odpovědí na výzvy dneška,“ míní princ Harry.

Příchod jeho bratra, prince Williama, vzbudil na summitu ovace. O takové popularitě si ale může budoucí král Charles nechat jen zdát. Členské státy by ho do svého čela musely zvolit jednomyslně. A některým zemím se změna nelíbí – stejně jako předsedovi nejsilnější britské opoziční strany, šéfovi labouristů Jeremymu Corbynovi.

„Byl by nesmírně zklamaný, stejně jako asi i královna, kdyby se nestal hlavou Společenství. Princ Charles ale není kvůli oné záležitosti s princeznou Dianou v některých zemích tak oblíbený, jako je teď královna,“ upozornil britský expert na královskou etiketu William Hanson.

Je mým upřímným přáním, aby Společenství i nadále nabízelo budoucím generacím stabilitu a kontinuitu a rozhodlo, že jednoho dne bude princ z Walesu pokračovat v důležité práci, kterou začal můj otec v roce 1949.
Alžběta II.
Královna

Sám princ Charles řekl účastníkům, že moderní společenství hraje „zásadní roli“. „Modlím se, aby toto setkání nejen oživilo vazby mezi našimi zeměmi, ale také poskytlo Společenství obnovený význam pro všechny jeho občany, “ dodal budoucí britský panovník.

Forejt: Postavení hlavy Commonwealthu není dědičné

Bývalý šéf protokolu české prezidentské kanceláře a expert na britskou královskou rodinu Jindřich Forejt připomněl v Horizontu ČT královnin dávný závazek sloužit Commonwealthu. Zdůraznil ale, že postavení hlavy Commonwealthu není dědičné.

Nyní podle něj probíhá mezi zeměmi diskuse, zda by Společenství neměl vést někdo z menších států. „To zaskočilo Brity a myslím, že královna ví, že ona svou autoritou může ovlivnit to, aby její syn, z jejího pohledu přirozeně, byl jejím nástupcem,“ podotkl Forejt.

Británie sází na Commonwealth i kvůli obchodu, který potřebuje posílit po blížícím se odchodu z Evropské unie. Kritici ale upozorňují, že ani jeden ze států Společenství není v žebříčku patnácti největších britských obchodních partnerů. Tomu vévodí USA, Německo a Francie.

  • Celým označením Commonwealth of Nations (česky Společenství národů) je volné sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií. Do roku 1931 nesl Commonwealth označení Britské impérium, v letech 1931–1947 pak Britské společenství národů.
  • Po druhé světové válce začal celosvětový proces dekolonizace a s tím související rozpad Commonwealthu. Do 60. let 20. století získala samostatnost většina bývalých britských kolonií, tyto samostatné země ale povětšinou zůstaly členy Společenství i nadále.
  • Dnes je členem Commonwealthu 53 samostatných zemí a dále závislá území a teritoria pod správou Spojeného království, Austrálie a Nového Zélandu. V celém Commonwealthu žije přibližně 2,2 miliardy obyvatel. Hlavním úřadem Společenství je Sekretariát Commonwealthu (Commonwealth Secretariat) se sídlem v Londýně. Jeho formální hlavou je nyní britský panovník.
  • Zdroj: Wikipedie