Třetí nejmocnější muž USA nebude obhajovat mandát. Ryan se chce věnovat rodině

Horizont ČT24: Paul Ryan opouští vysokou politiku (zdroj: ČT24)

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan se v listopadových parlamentních volbách nebude ucházet o znovuzvolení. O Ryanově odchodu z Kongresu se spekulovalo poměrně dlouho, podle agentury AP v parlamentu už splnil svůj hlavní politický cíl, jímž bylo prosazení radikální daňové reformy.

Ryan řekl, že Kongres opouští „bez lítosti“. Práci v parlamentu prý odevzdal všechno. Na dotaz, jak jeho odchod ovlivnilo úřadování prezidenta Donalda Trumpa, Ryan odpověděl, že „vůbec nijak“.

Rodina je pro šéfa Sněmovny reprezentantů nyní na prvním místě. Když před dvaceti lety nastoupil do Kongresu, neměl žádné děti. Teď má tři a nehodlá dopustit, aby se v případě další kandidatury pro své potomky stal jen „víkendovým otcem“. 

Členem Kongresu je Ryan od roku 1998, v prezidentských volbách v roce 2012 si ho uchazeč o prezidentskou funkci Mitt Romney zvolil za svého kandidáta na post viceprezidenta.

Ryanův poradce Brendan Buck novinářům řekl, že šéf sněmovny dokončí svůj mandát a opustí Kongres příští rok v lednu, kdy Sněmovna reprezentantů zasedne po volbách v novém složení. O místo šéfa sněmovny se podle serveru budou zřejmě místo Ryana ucházet poslanci Kevin McCarthy a Steve Scalise.

Paul Ryan s prezidentem Donaldem Trumpem
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Ryanův odchod může poškodit republikány

Podle amerických komentátorů Ryanův odchod prohloubí nejistotu republikánů před volbami, v nichž budou Američané rozhodovat o obsazení celé dolní komory a třetiny Senátu. Ústup popularity, vyvolaný problematickými výroky i skutky prezidenta Donalda Trumpa, pociťuje Republikánská strana už řadu měsíců.

„Po téměř dvaceti letech ve sněmovně je předseda (Ryan) pyšný na vše, čeho bylo dosaženo, a chce věnovat víc času povinnostem manžela a otce. I když o funkci předsedy Sněmovny reprezentantů neusiloval, služba v této funkci byla profesionální ctí jeho života. Poděkoval kolegům za důvěru, kterou ho poctili,“ uvedl v prohlášení Ryanův poradce Buck.

Ryan přijal v roce 2015 funkci ve vedení Sněmovny reprezentantů jen váhavě, ale podle přesvědčení většiny poslanců se osvědčil. S Trumpem se mu nepodařilo navázat těsnější spolupráci, k jeho kandidatuře měl zpočátku výhrady.

Američtí republikáni mají ve Sněmovně reprezentantů solidní většinu. Aby ji ztratili, museli by jim demokraté v listopadových volbách vzít 23 mandátů. Rezignaci nebo odchod z politiky či do penze zatím oznámilo téměř čtyřicet republikánů, kteří tak už v listopadu nebudou znovu kandidovat.

Ryanův odchod na Twitteru komentoval prezident. „Předseda Paul Ryan je skutečně dobrý muž, a i když nebude usilovat o znovuzvolení, zanechá za sebou úspěšný odkaz, který nikdo nemůže zpochybnit. Jsme s tebou, Paule!“ napsal Trump.

Koncem března navštívil Paul Ryan soukromě Českou republiku. Během čtyřdenního pobytu se věnoval i politice – sešel se s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem a promluvil v obou komorách parlamentu.