Šest podezřelých radikálů je na svobodě, údajný útok na berlínský maraton se nepotvrdil

Plánování útoku na berlínský půlmaraton se nepotvrdilo (zdroj: ČT24)

V Německu propustili šestici mužů zadržených o víkendu kvůli podezření z přípravy teroristického útoku na berlínský půlmaraton. Policie v jejich bytech nenašla nic podezřelého, uvedla rozhlasová a televizní stanice RBB. Účastníkům běhu podle policie nebezpečí nehrozilo.

Při prohledání bytů a aut šestice podezřelých policie zabavila jejich mobilní telefony a počítače, které bude ještě dále zkoumat, výbušniny ani zbraně ale nenašla. Berlínská policie teď zásah označuje za preventivní opatření. Konkrétní útok na nedělní půlmaraton podle ní plánovaný nebyl.

„Nebylo úplně jasné, co mělo být cílem možného útoku. Jeden scénář byl, že by to mohl být berlínský půlmaraton. Proto jsme velmi brzy zakročili, ale teď po vyhodnocení se toto podezření nepotvrdilo,“ konstatoval mluvčí berlínské policie Thomas Neuendorf.

Podezřelí se v poslední době chovali nápadně a po nocích procházeli místa na trati půlmaratonu, sdělily úřady. Podle listu Tagesspiegel sledovaly bezpečnostní složky skupinu dva týdny. Zasáhly i kvůli tomu, že zadržení měli mít v minulosti kontakt s atentátníkem Anisem Amrim, jenž v prosinci 2016 na vánočním trhu v Berlíně zabil 12 lidí.

Hlavním podezřelým byl policii známý devatenáctiletý muž původem z Iráku, který Amriho potkal v prostorách radikální mešity zavřené nedlouho po útoku na vánoční trh.

K zákroku přispěly i sobotní události v západoněmeckém městě Münster, kde řidič najel dodávkou do davu a následně spáchal sebevraždu. Při činu, který ale podle všeho nebyl motivován islamisticky, zahynuli dva další lidé.

Jens R. se po činu sám zastřelil. Zanechal po sobě dopis, ve kterém ze svých problémů viní dětství, rodiče nebo lékaře. Už dříve se o něj zajímala policie kvůli vyhrožování či podvodu.

„Stejně jako dosud máme v Německu velmi napjatou bezpečnostní situaci. To znamená, že s možností útoku musíme počítat v každé chvíli,“ upozornil německý ministr vnitra Horst Seehofer.