Die Welt: Policie zabránila teroristickému útoku na berlínský půlmaraton

Německá policie zabránila teroristickému útoku na nedělní půlmaraton v Berlíně. S odvoláním na policejní zdroje o tom informoval list Die Welt. Policisté zadrželi podle aktualizovaných informací šest mužů s vazbami na teroristu Anise Amriho, který v prosinci 2016 zaútočil kamionem na vánoční trhy v centru Berlína. Hlavní z podezřelých chtěl během maratonu útočit nožem na běžce i diváky. Motivem měla být pomsta za Amriho smrt.

„Z několika indicií vyplývalo, že zadržení ve věku 18 až 21 let se mohli podílet na přípravě zločinu, který měl souvislost s touto událostí (půlmaratonem),“ uvedla policie. Prohlášení zveřejnila po skončení sportovní akce.

Zda v Berlíně skutečně hrozil útok, je podle agentury DPA nejasné, neboť policie následně zákrok mírnila. Uvedla, že konkrétní důkaz o chystaném útoku nemá, ale že byla kvůli velké sportovní akci mimořádně ostražitá. Policie se rovněž rozhodla zakročit vzhledem k sobotní události v západoněmeckém Münsteru, kde řidič najel dodávkou do davu a následně spáchal sebevraždu. Při činu zahynuli dva další lidé.

Při domovní prohlídce, kterou provedla zvláštní zásahová jednotka, byly u jednoho ze zatčených nalezeny dva připravené nože. Die Welt poznamenal, že nebezpečí veřejnosti nehrozilo, neboť policie o skupině věděla již delší dobu a sledovala ji.

Na Anise Amriho, kterého několik dní po berlínském atentátu zastřelila policie v Itálii, měla šestice úzké a soukromé vazby, napsal německý list. Jeden z nyní prohledaných bytů byl údajně terčem policejní razie i po útoku na adventní trh, při kterém zemřelo 12 lidí včetně jedné Češky.

Letošního 38. ročníku berlínského maratonu se účastnilo rekordních 36 tisíc běžců, jarní počasí přilákalo do centra města na čtvrt milionu diváků.