Úřady možná nechaly útočníka z Berlína na svobodě záměrně. Byl klíčem k dalším radikálům

Události: Pachatel z Berlína byl podle médií na svobodě záměrně (zdroj: ČT24)

Německé úřady podle spolkového ministra vnitra Thomase de Maizièra letos zabránily třem teroristickým útokům. Od roku 2000 jich zmařily celkem šestnáct. V souvislosti s loňským útokem na vánoční trh v Berlíně ale de Maizière hovoří i o pochybení úřadů. Pachatele útoku, Tunisana Anise Amriho, podle aktuálních zjištění německých médií sledovaly tajné služby mnohem dřív a důsledněji, než se dosud uvádělo.

Německo se pravidelně dozvídá další detaily o pachateli teroru v Berlíně a s každým dalším znovu vyvstává otázka, proč úřady nezasáhly dřív.

„Amriho okolí dál zkoumáme. Další poznatky si slibujeme od procesu s radikálním kazatelem a vůdčí postavou salafistické scény abú Válou, který byl s Amrim v kontaktu,“ uvedl ministr de Maizière.

Týdeník Welt am Sonntag prozkoumal tisíce dokumentů z vyšetřování, které ukazují opak. Klíčem k nechvalně proslulému kazateli byl právě Amri. Úřady jej sledovaly už v listopadu 2015, čtvrt roku po příjezdu do Německa.

„Existovaly tak vážné důkazy o pevném zakotvení Anise Amriho ve strukturách IS, že měl a musel být zatčen,“ tvrdí člen parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb Hans-Christian Ströbele.

Oběti loňského útoku připomíná v centru Berlína improvizovaný pomníček
Zdroj: ČT24

Amri byl napojen na radikály v Německu i Libyi

Amri byl zdrojem cenných poznatků o radikálech nejen v Německu, ale i v Libyi. Právě do severní Afriky se chtěl vrátit poté, co se v Berlíně dostal do problémů kvůli obchodu s drogami. Německé úřady ho ale zadržely na hranicích a dál nepustily. Abú Válu policie zatkla loni v listopadu, Amri ovšem zůstal na svobodě. Podle některých hlasů nešlo o selhání úřadů, ale plán.

„Nebylo to v zájmu USA, které tehdy plánovaly nálet v Libyi. Je možné, že by zatčení tamní Amriho kontakty varovalo,“ domnívá se Ströbele.

O takto konkrétním zapojení USA do případu zatím přímé důkazy nesvědčí. Faktem je, že Američané bombardovali pozice IS v Libyi a tamní Amriho kontakty měsíc poté, co útočil na vánočním trhu v centru Berlína. Proč dávno předtím neskončil ve vězení, ani z nově zveřejněných dokumentů nevyplývá.

Třiadvacetiletý Tunisan Anis Amri najel 19. prosince 2016 kolem osmé hodiny večer s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína.

Útok si vyžádal 12 obětí. Automobil zabil 11 lidí, včetně Češky Nadi Čižmárové, která dlouhodobě pracovala v Německu. Čižmárová se stala první českou obětí teroristického útoku v Evropě. Další obětí byl polský řidič kamionu, kterého Amri pobodal a zastřelil. Asi 70 lidí bylo zraněno.

Atentátníka později zastřelili policisté v Itálii. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS), který Amriho označil za svého bojovníka.

Amrimu se po útoku podařilo prchnout a přes západní Evropu se dostal až na sever Itálie, kde jej policisté v Sesto San Giovanni 23. prosince během rutinní kontroly odhalili a následně v sebeobraně zastřelili. Než se dostal do Itálie, projel Amri Nizozemsko, Belgii a Francii.

Ze závěrečné zprávy zvláštního vyšetřovatele vyplynulo, že útoku se dalo zabránit a že policie udělala řadu chyb. Úřadům byl totiž Amri známý jako nebezpečný radikál. Vzhledem k tomu, že obchodoval s drogami a měl zfalšované osobní dokumenty, mohly ho úřady po zadržení v jižním Německu 30. července loňského roku až několik měsíců držet ve vazbě a možná i deportovat.

Místo útoku na náměstí Breitscheidplatz
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch