Zemřela druhá manželka Nelsona Mandely, žena s kontroverzní pověstí

Horizont ČT24: Zemřela druhá žena Nelsona Mandely Winnie (zdroj: ČT24)

Ve věku 81 let zemřela Winnie Madikizelová-Mandelová, druhá manželka bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Politička, která je vyzdvihována za podíl na boji proti rasové segregaci a nadvládě bílých Jihoafričanů, byla považována za kontroverzní osobnost. V roce 2003 například dostala pět let vězení za zpronevěru 120 tisíc dolarů, spojována byla i s únosem a vraždou 14letého chlapce.

O úmrtí Madikizelové-Mandelové informovala podle jihoafrických médií její osobní asistentka Zodwa Zwaneová. „Zemřela po dlouhé nemoci, kvůli které byla od počátku roku střídavě v nemocniční péči,“ uvedl rodinný mluvčí Victor Dlamini.

Pověst Mandelové utrpěla již v roce 1991, kdy byla odsouzena k šesti letům odnětí svobody za podíl na únosu a vraždě 14letého chlapce. Ona jakoukoliv vinu odmítala. Nakonec po odvolání vyvázla pouze s pokutou.

Byla symbolem boje proti apartheidu, uvedl laureát Nobelovy ceny Desmond Tutu

Zástupce vládnoucí strany Africký národní kongres (ANC), která vedla boj proti segregačnímu režimu, ji označil za ženu, která „symbolizovala sílu, odpor a věčnou duši svobody“. „Neúnavně bojovala za to, abychom měli spravedlivou a rovnou společnost, a zasvětila svůj život službě africkému lidu,“ dodal Mbalula Fikile.

Laureát Nobelovy ceny za mír a bývalý reverend Desmond Tutu označil Madikizelovou-Mandelovou za „hlavní symbol“ boje proti apartheidu.

„Odmítla se vzdát po uvěznění manžela, po neustálém pronásledování její rodiny ze strany bezpečnostních sil, po zadržování, zákazech a vyhnanství. Její vzdor mě hluboce inspiroval, stejně jako celé generace aktivistů“, dodal bývalý jihoafrický anglikánský arcibiskup, který byl i blízkým přítelem Mandely.

Winnie Madikizelaová-Mandelová
Zdroj: ČT24/YouTube

Winnie byla Mandelovou manželkou 38 let, z toho 27 let ale strávil Mandela ve vězení za své politické aktivity v boji proti tehdejšímu režimu rasové segregace v JAR. Rozvedli se v roce 1996.

V roce 2014 pak právně napadla závěť Mandely. V dopise, který zaslal její právník správcům Mandelovy pozůstalosti, tvrdila, že její děti mají nárok na dům ve vesnici Qunu, kde její bývalý manžel prožil své dětství a byl zde po své smrti pohřben.

Legendární bojovník proti apartheidu a nositel Nobelovy ceny za mír Mandela, který zemřel v roce 2013 ve věku 95 let, byl třikrát ženatý. Jeho první manželkou byla Evelyn Maseová, se kterou byl 12 let do roku 1957. Měl s ní čtyři děti, z nichž tři již zemřely.

S druhou manželkou Winnie měl dvě dcery. Jeho třetí ženou se stala Graça Machelová, vdova po mosambickém prezidentovi Samorovi Machelovi.