V hlavní roli Soros. Maďarsko se chystá na volby, Orbán vsadil na migrační kartu

Do voleb zbývá týden, Orbán brojí proti migraci a Sorosovi (zdroj: ČT24)

Maďarsko se připravuje na parlamentní volby, které proběhnou 8. dubna. Favoritem je strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, který tvrdí, že zemi ochrání před migranty, jež podle něj posílají do Maďarska  zahraniční síly. Dle průzkumů by jeho koalice s křesťanskými demokraty měla získat polovinu hlasů. Roztříštěná opozice tak hledá cestu Orbána alespoň oslabit.

Orbán vsadil v kampani na jedinou kartu. „V Evropě už dochází k invazi. Pokud to dovolíme, v příští dekádě nebo dvou zamíří do Evropy desítky a desítky milionů lidí,“ tvrdí současný premiér, který z podpory migrace obviňuje zahraniční síly – bruselské politiky, OSN, hlavně ale amerického miliardáře maďarského původu George Sorose.

„Víme přesně a to i jmenovitě, kdo a jak pracuje na tom, aby se z Maďarska stala imigrační země,“ řekl Orbán v pátečním rozhovoru pro rádio Kossuth. Podle maďarského premiéra Soros využívá k dosažení svých cílů nevládní organizace, které v Maďarsku financuje. Jejich pracovníky označil za „Sorosovy žoldáky“.

Podle Orbána chtějí svrhnout jeho vládu a dosadit kabinet nakloněný migraci a Bruselu. Podle některých pozorovatelů tím premiér přiznal, že nechává pracovníky nevládních organizací v Maďarsku sledovat tajnými službami.

Za antikampaně utratila Orbánova vláda v přepočtu stovky milionů korun. „Vláda potřebuje mít neustále nepřítele, a když máte rozštěpenou a slabou opozici, je opravdu složité ji vykreslit jako toho velkého zlého nepřítele, proti kterému je třeba bojovat,“ poznamenal šéfredaktor zpravodajského serveru 444.hu Peter Erdélyi.

Průzkumy přisuzují Orbánově straně a koaličnímu partnerovi křesťanským demokratům jasné vítězství se skoro polovinou hlasů. Krajně pravicový Jobbik se pohybuje pod dvaceti procenty, ostatní opoziční uskupení kolísají kolem deseti procent.

Marné snahy opozice

Opozice se snaží dohodnout na spolupráci, aby vládnoucí stranu alespoň oslabila. Zatím spolu jednají levicové strany, bez dohody s ultrapravicovým Jobbikem ale snaha nejspíš vyjde nazmar. „Rozsáhlá část voličské základny Jobbiku nebude nikdy volit levicové strany a opačně. A to je důvod, proč Fidesz pravděpodobně vyhraje volby,“ míní politolog z Korvínovy univerzity v Budapešti József Dúró.

Opoziční strany vládě vyčítají hlavně korupci a klientelismus. Třeba to, že zakázky za peníze z eurofondů často získávají Orbánovi příbuzní a přátelé. „Politické elity a oligarchové Fideszu tenhle stát ukořistili. To je ten hlavní problém,“ konstatoval socialistický poslanec Attila Mesterházy.

Stále častěji ale opozice vytahuje i Orbánovu kartu, když vládu kritizuje za to, že loni potichu přijala na 1300 migrantů, případně to, že dalším tisícovkám bohatých cizinců – hlavně z Číny, Ruska a Blízkého východu – prodala maďarské občanství.