Portugalsko začalo zalesňovat plochy spálené loňskými požáry

Horizont ČT24: Portugalsko zalesňuje po loňských ničivých požárech (zdroj: ČT24)

Portugalsko začíná půl roku po nejničivějších požárech v dějinách země s obnovou lesů. Dobrovolníci zasadili skoro sedmdesát tisíc stromků. Pořád je to ale jen zlomek, k obnově porostu v části zničeného území jich bude potřeba třicet milionů.

Víc než tři tisíce lidí zaceluje první jizvy po loňských spáleninách, zalesňovat začali ve středoportugalské oblasti města Leiria proslavené borovicemi, ze kterých se v 15. století vyráběly lodě pro mořeplavby. Osmdesát procent tohoto lesa lehlo v říjnu popelem. 

Tohle je místo, kde se scházely naše rodiny. Oheň věci změnil. Řekli jsme si, že bychom se měli víc zapojit.
Alexandra Serodiová
organizátorka zalesňování

O víkendu se do regionu sjeli dobrovolníci a vojáci, aby kraji začali vracet původní tvář. Do šedivé půdy rozmístili lidé 67,5 tisíce sazenic, ty se staly první záplatou na 520 tisících hektarech spálené země. Jizvy na duši se ale zahojit nepodařilo, vzpomínky na nezadržitelné plameny zůstávají v paměti Portugalců příliš živé. I proto, že oheň za sebou během výjimečně suchého léta a podzimu nechal 114 mrtvých.

Je to dobře, protože se musíme starat o to, aby zničený les znovu vyrostl.
Alice Martinsová
dobrovolnice

Svoje úsilí před létem stupňuje také vláda. Už na podzim odstoupila ministryně vnitra kvůli vysokému počtu obětí i tomu, že Portugalsko situaci bez zahraniční pomoci nezvládlo. Nový šéf resortu vymýšlí, jak lesním požárům předejít. Klíč vidí v tlaku na majitele půdy, aby čistili podrost, který se může snadno vznítit. Současný kabinet tvrdí, že je připravený, aby se podobně rozsáhlé neštěstí už neopakovalo.

Musíme začít správně hospodařit s půdou i lesy. Dokud se to nestane, nic nezmůžeme.
Pedro Jana
portugalský hasič

Symbolem národní tragédie se stala v červnu takzvaná „silnice smrti“ jižně od města Coimbra. Lidé se tudy snažili před katastrofou uprchnout, živel je ale dohnal. Desítky pasažérů zemřely v autech nebo jejich blízkosti. S plameny tehdy téměř bez oddechu bojovaly tisíce hasičů, nyní se někteří z nich se zapojili do obnovy lesa.