Česko kvůli Čapímu hnízdu nepřišlo o peníze z EU. Kontroly už budou přísnější

Události: Česko o peníze z dotací kvůli kauze Čapího hnízda nepřišlo (zdroj: ČT24)

Česko kvůli kauze Čapí hnízdo nepřišlo o žádné dotace z EU, zaznělo v úterý v Evropském parlamentu. Na konci ledna souhlasilo české ministerstvo financí s doporučením komise a vyňalo projekt z žádosti o dotace. V kauze Čapí hnízdo je kvůli padesátimilionové dotaci stíhán mimo jiné předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Česká republika nemusela kvůli vynětí této položky řešit snížení celkového objemu rozpočtu na tento program,“ uvedl Marc Lemaitre z Generálního ředitelství Evropské komise (EK) pro regionální a městskou politiku.

Na konci ledna souhlasilo české ministerstvo financí s doporučením komise na vyjmutí více než čtyř desítek projektů ze šesti operačních programů.

Souhlas českých úřadů umožnil finální účetní uzavření programů z minulého víceletého finančního rámce, tedy let 2007 až 2013. Komise podle Lemaitrea ve snaze ověřit, že Čapí hnízdo byl ojedinělý případ, prověřovala další tři desítky náhodně vybraných malých a středních podniků, u nichž pochybení nenašla.

Lemaitre připomněl, že doporučení ze strany komise následovalo poté, co EK i česká strana dostaly závěry šetření Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „Vyplynulo z nich, že Čapí hnízdo není žádný nezávislý malý a střední podnik, ale podnik, který je součástí skupiny Agrofert. Proto nebyl oprávněným příjemcem podpory,“ uvedl generální ředitel. Pro stávající víceleté finanční období mohou být příjemci podle něj lépe kontrolováni.

V Evropské parlamentu jasně zaznělo, že tato kauza už není problémem Evropské unie. Farma Čapí hnízdo byla na doporučení komise vyjmuta z ROP Střední Čechy.

Případem čerpání padesátimilionové dotace se zabývají čeští vyšetřovatelé, obviněných je celkem jedenáct včetně Andreje Babiše, jeho manželky nebo Jaroslava Faltýnka. Všichni obvinění podali proti zahájení trestního stíhání stížnosti. Dozorující žalobce by o nich měl rozhodnout v nejbližších dnech.

Kauzy podobné Čapímu hnízdu se objevují v zemích střední a východní Evropy

Česká kauza není v rámci čerpání dotací členskými zeměmi ojedinělý případ, který by Evropský parlament řešil. O zneužívání evropských dotací se v Bruselu mluví často, a to zejména v souvislosti se zeměmi střední a východní Evropy. Ty mají s čerpáním peněz EU nejčastěji problémy.

„Kauzy jsou velmi často spojené s vysoce postavenými politiky, proto ty kauzy bývají v Evropě neobvyklé a poměrně časté. Což je dáno tím, že jsme na čerpání fondů nebyli připraveni,“ myslí si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP).

Podle europoslankyně Martiny Dlabajové (za ANO, ALDE) při úterním jednání nezaznělo nic, na co by už nebyla známá odpověď. „Nyní je jen na ČR, jak se s tím vypořádá. Tento případ rozhodně není ojedinělý,“ uvedla. Je podle ní běžné, že při čerpání peněz z fondů soudržnosti státy projekty vyjímají či přicházejí s finančními opravami.