Skandál s Cambridge Analytica poslal akcie Facebooku dolů

Zprávy: Skandál s Cambridge Analytica dostal Facebook do potíží (zdroj: ČT24)

Akcie sociální sítě Facebook tento týden klesly o 13 procent. Jde o nejhorší týdenní výkon od července 2012, což bylo zhruba dva měsíce poté, co firma vstoupila na burzu. Za propadem je skandál s neoprávněným použitím dat o uživatelích Facebooku firmou Cambridge Analytica, který vyvolal obavy o ochranu soukromí a přiměl zákonodárce na obou stranách Atlantiku zabývat se tím, jak firma nakládá s osobními informacemi uživatelů.

Cena akcií v pátek klesla pod 160 dolarů. Za celý týden se tržní kapitalizace Facebooku snížila o 75 miliard USD (1,5 bilionu Kč).

Facebook vstoupil na burzu v květnu 2012 za cenu 38 dolarů za akcii. Tržní kapitalizace firmy tak tehdy činila 104 miliard USD. Díky stabilnímu růstu počtu uživatelů a dominantnímu postavení na trhu s digitální reklamou akcie firmy stouply letos v únoru až na rekordních více než 195 dolarů za akcii. Nyní se tržní kapitalizace firmy pohybuje kolem 460 miliard USD.

Britská firma Cambridge Analytica měla podle nedávných odhalení neoprávněně využít data uživatelů Facebooku k tvorbě profilu amerických voličů. Projekt měl přispět ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Podle Facebooku osobní data uživatelů nejprve v souladu s pravidly firmy shromažďoval z vědeckých důvodů profesor Alexandr Kogan, psycholog univerzity v Cambridge. Shromážděné informace se ale dostaly k třetím osobám, včetně firmy Cambridge Analytica, což regulím Facebooku odporuje.

Britský soud povolil razii ve firmě

V pátek už britský vrchní soud vyhověl žádosti úřadu pro ochranu osobních údajů (ICO) a udělil mu povolení k prohlídce kanceláří poradenské společnosti Cambridge Analytica. Šéfka ICO Elizabeth Denhamová o povolení žádala, aby mohl její úřad „prohledat servery“ kontroverzní analytické společnosti a „provést kontrolu údajů“.

A necelá dvacítka vyšetřovatelů prohlídku kanceláří dokončila v průběhu sobotního rána. Nyní budou vyšetřovatelé hodnotit získané informace, pak rozhodnou o dalším postupu.  

Data z Facebooku zpracovávaly pro Trumpa tři týmy

Kontakt s pracovníky společnosti Cambridge Analytica navázal v červnu 2016 pracovník Trumpova štábu Brad Parscale, jehož firmě londýnská společnost nabídla své služby, uvedla ABC. Tři zaměstnanci společnosti Cambridge Analytica pak přesídlili do texaského San Antonia, kde se jejich počet do srpna zvýšil na třináct. 

Skupina vedená expertem Mattem Oczkowským se rozdělila na tři týmy, které se zabývaly zpracováním dat, výzkumem a marketingem. V září se Parscale přemístil spolu s jedním pracovníkem firmy Cambridge Analytica do newyorské Trump Tower.  

Informace o voličích se zpracovávaly v rámci takzvaného projektu Alamo, na němž se podíleli členové republikánského Národního výboru, lidé z Trumpova volebního štábu, zaměstnanci firmy Brada Parscalea a společnost Cambridge Analytica.

Využití dat z Cambridge Analytica Trumpův mluvčí popírá. Tvrdí, že partnerem při využívání voličských dat byl pro prezidenta republikánský Národní výbor. „Využití dat Národního výboru bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které volební štáb učinil. Tvrzení, že data podporující vítězství v roce 2016 byla získána z jiného zdroje, je falešné,“ uvedl mluvčí.

Manipulaci s daty vyšetřuje i Brazílie

Na případ se zaměřila i Brazílie. Pro Facebook je třetím největším světovým trhem a právě místní prokuratura začala vyšetřovat podezření, že  londýnská konzultační firma působila v rozporu se zákony i v Brazílii.