Americké ministerstvo spravedlnosti chce zakázat urychlovače střelby

Americké ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnu zákona, který má fakticky zamezit prodej urychlovačů střelby. O zákazu těchto součástek, které mění funkčnost poloautomatických zbraní na automatické, se v USA intenzivněji hovoří od únorového masakru na floridské střední škole, který si vyžádal 17 mrtvých.

Americký prezident Donald Trump již v únoru naznačil, že by mohl s touto změnou souhlasit. Podle něj by se rovněž mohla zvýšit věková hranice pro možnost pořízení poloautomatické pušky z 18 na 21 let.

Dostupnost urychlovačů střelby není dosud nijak omezená, zařízení stojí zhruba sto dolarů (2000 korun) a při jeho nákupu obchodník neprovádí žádné kontroly zájemcovy minulosti v trestních rejstřících.

Zařízení z běžně dostupných poloautomatických pušek vytvoří zbraň, ze které lze během minuty vypálit i několik set střel. Střelec totiž nemusí opětovně mačkat spoušť, kterou jen drží zmáčknutou, o střelbu v dávce se tak stará mechanismus díky zpětnému rázu.

V sobotu se má ve Washingtonu konat pochod desítek tisíc lidí, převážně studentů, na podporu zpřísnění regulace prodeje zbraní.