Británie uznala osmnáctiletého Iráčana vinným z bombového útoku v metru, hrozí mu doživotí

Britský soud uznal vinným z pokusu o vraždu 18letého Iráčana, který se loni v září pokusil odpálit podomácku vyrobenou bombu v londýnském metru. Vzplanutí a následná panika  zranily tři desítky lidí. Výši trestu soud stanoví příští týden. Mladíkovi hrozí až doživotí.

Ahmed Hasan se podle soudu pokusil zabít lidi, kteří loni 15. září během dopravní špičky cestovali metrem do centra Londýna. Součástí výbušného zařízení, které vyrobil, byly šrouby, hřebíky, nože a šroubováky, které měly podle obžaloby způsobit co největší škody.

Osmnáctiletý muž, kterého zadrželi v přístavním městě Dover den po události, vinu u soudu odmítl. Tvrdil, že bombu vyrobil, nechtěl ji prý ale odpálit.

Iráčan přišel do Británie jako uprchlík v roce 2015, do země se dostal z Francie na kamionu, který projel tunelem pod Lamanšským průlivem. Před útokem podal žádost o azyl a žil u pěstounské rodiny.

Podomácku vyrobená bomba, která zčásti vybuchla ve stanici metra Parsons Green, zranila třicet lidí. Pokud by ovšem fungovala, jak Iráčan zamýšlel, zranila by podle prokurátorky mnohem více lidí a některé by pravděpodobně i zabila.

Británie se loni stala terčem několika teroristických útoků. Nejtragičtějším byl květnový sebevražedný útok v multifunkční hale v Manchesteru, při kterém zahynulo 22 návštěvníků koncertu zpěvačky Ariany Grande.

Pět lidí se stalo už v březnu obětí teroristického útoku na Westminsterském mostě a u parlamentu v Londýně. Osm lidí zahynulo v červnu při atentátu na mostě London Bridge a na Borough Market.

Dva týdny nato zahynul jeden člověk, když dodávka najela do davu muslimů u mešity v městské části Finsbury Park na severu Londýna. Posledním loňským útokem byla právě exploze ve vlaku londýnského metra.