Sonda Voyager 1 jako první lidský objekt opustila sluneční soustavu

New York – Vesmírná sonda Voyager 1 se stala prvním objektem vyrobeným lidmi, který opustil sluneční soustavu. Oznámil to Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle vědců přístroje na sondě ukazují, že se objekt nachází v mezihvězdném prostoru. NASA tak potvrdila studii amerických vědců zveřejněnou na konci srpna, podle níž Voyager opustil sluneční soustavu už před rokem. NASA sondu vypustil do vesmíru v roce 1977. Hlavním cílem mise byly planety Jupiter a Saturn se svými prstenci a měsíci.

Kosmická sonda vážící přes 800 kilogramů byla určená zejména pro výzkum vnější části sluneční soustavy. Vypuštěna byla v září roku 1977 z floridského mysu Canaveral. V tom samém roce byla vypuštěna do vesmíru i její sesterská sonda Voyager 2.

Sonda Voyager 1 poslala na Zem desetitisíce snímků Jupitera, Saturnu a jejich měsíců. V současné době se nachází asi 19 miliard kilometrů od Slunce. Jedná se o tak ohromnou vzdálenost, že rádiovému signálu trvá její překonání 17 hodin. Až poté dosáhne na Zemi, napsal server BBC News.

„Je to opravdu klíčový milník. Doufali jsme, že ho dosáhneme, když jsme tento projekt před více než 40 lety začali. Chtěli jsme dostat kosmický objekt do mezihvězdného prostoru, “ konstatoval profesor Ed Stone. „Je to jako poprvé obeplout Zemi. Poprvé jsme začali zkoumat prostor mezi hvězdami,“ dodal.

Senzory Voyageru již určitou dobu ukazovaly, že se okolní prostředí změnilo. Vědecký tým ale přesvědčily až údaje z přístroje Plasma Wave (PWS), jenž dokáže měřit hustotu nabitých částic v okolí Voyageru. Porovnané měřené hodnoty na přelomu dubna a května letošního roku a přelomu října a listopadu loňského roku odhalily téměř stonásobný nárůst v počtu protonů, které zabírají každý krychlový centimetr prostoru.

„Vstoupili jsme do mezihvězdného prostoru s materiálem stvořeným naším Sluncem a nyní jsme v cizím prostředí. Materiál, ve kterém se sonda nachází, stvořily naše sousední hvězdy nebo zbytky supernov,“ poznamenal vědec Gary Stark.

Voyager 1 bude nyní studovat exotické částice a další fenomény v dosud neprobádané části vesmíru a bude vysílat poznatky zpátky na Zem. Obě sondy Voyager mají dost energie na to, aby dokázaly vysílat vědecké údaje až do roku 2020. I poté poletí Mléčnou dráhou, i když už mlčící.

  • Sondy Voyager o velikosti malého auta jsou poháněny energií z pomalého rozpadu plutonia. Obě mají dost energie, aby dokázaly vysílat vědecké údaje až do roku 2020. I potom poletí Mléčnou dráhou, i když už mlčící. 
  • Pro případ, že by se někdy setkaly s mimozemskou civilizací, nesou na palubě pozlacenou 18centimetrovou destičku se záznamem zvuků a obrazů, které charakterizují život na Zemi v době vypuštění. Případní mimozemšťané si tak budou moci vyslechnout pozdravy v 55 pozemských jazycích nebo se pohroužit do poslechu hudebních děl Wolfganga Amadea Mozarta či bluesmana Blind Willieho Johnsona. 
  • Sonda Voyager 2 je od Slunce vzdálená „jen“ 15,2 miliardy kilometrů a na
    hranici sluneční soustavy se dostane zřejmě až za tři roky.