Provoz na londýnském letišti City přerušil nález nevybuchlé bomby z války

Nález nevybuchlé bomby z druhé světové války v neděli a v noci na pondělí zastavil provoz na letišti London City. Specialisté a představitelé námořnictva potvrdili, že zařízení je aktivní a letiště bylo podle serveru BBC uzavřeno ve 23:00 SEČ. V pondělí brzy ráno byl přerušen provoz také na přilehlém úseku městské dráhy DLR. Omezení se dotkla i spojení s pražským letištěm.

V úterý ráno by už měl být obnoven provoz v plném rozsahu. To už bude bomba po několikahodinovém přesunu bezpečně daleko a pravděpodobně již zneškodněna.

„Po nedělním nálezu munice z druhé světové války v doku Krále Jiřího V. zůstává dnes ráno letiště uzavřeno,“ uvedl na Twitteru ředitel letiště London City Robert Sinclair. Zrušeny jsou podle něj všechny lety, v okolí letiště byla zřízena evakuační zóna. „Vyzývám všechny pasažéry, kteří měli dnes letět, aby na letiště nepřijížděli a kontaktovali své aerolinky,“ dodal Sinclair.

Podle BBC bude letiště pravděpodobně uzavřené celý den. To zkomplikuje cestování až 16 000 pasažérů.

Kromě letiště je od pondělního rána uzavřená také část městské dráhy DLR mezi stanicemi Pontoon Dock a Woolwich Arsenal. Evakuační zóna byla zřízena v okruhu 214 metrů, informoval server listu Evening Standard. Uzavřené jsou také přilehlé silnice.

Kvůli nálezu bomby u letiště London City byl v pondělí podle stránek Letiště Václava Havla zrušen jeden let do Prahy s příletem ve 14:10 SEČ a jeden let z Prahy ve 14:50 SEČ.

London City Airport
Zdroj: Victoria Jones/ČTK/PA

Na zneškodnění bomby pracuje londýnská policie spolu s britským královským námořnictvem. Kromě zrušení příletů a odletů budou během operace uzavřeny také přilehlé silnice.

V loňském roce letiště London City využilo více než 4,5 milionu pasažérů. Předloni úřady rozhodly o jeho rozšíření. V roce 2025 by mělo vzdušný přístav na východě britské metropole ročně moci využívat až 6,5 milionu cestujících. Letů by oproti současnému stavu mělo přibýt o 30 000.