Ukrajina vyzkoušela vlastní střelu s plochou dráhou letu

Ukrajina úspěšně vyzkoušela střelu s plochou dráhou letu vlastní výroby, schopnou přesně zasahovat pozemní a námořní cíle. Oznámil to šéf bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov. Dolet střely neupřesnil, jen uvedl, že odpovídá mezinárodním závazkům Ukrajiny. Země zdůvodňuje vývoj střel s plochou dráhou letu ruskou agresí.

„Během zkoušek, které byly úspěšné, se prověřovaly letové charakteristiky a fungování systémů střely,“ uvedl Turčynov. Nová zbraň je podle něj výsledkem spolupráce kyjevské konstrukční kanceláře Luč s dalšími státními i soukromými podniky na Ukrajině. V plánu jsou střely nejen odpalované ze země, ale i z plavidel a letounů.

Turčynov připomněl, že na základě budapešťského memoranda z roku 1994 byla ukrajinská armáda naprosto odzbrojena a zůstala bez jediné střely s plochou dráhou letu. Nyní je má znovu zavést do výzbroje jako „silný faktor odstrašení agresora“.

Budapešťské memorandum slibuje záruky velmocí ohledně nedotknutelnosti ukrajinských hranic výměnou za jaderné odzbrojení po rozpadu Sovětského svazu.

Ukrajina obviňuje Rusko, že proti ní vede nevyhlášenou válku. Ta se podle Kyjeva projevuje okupací Krymu a části východoukrajinského Donbasu. Proto se Kyjev rozhodl vynakládat pět procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu a bezpečnost. Moskva jakékoli zapojení do konfliktu Kyjeva s proruskými separatisty popírá. Konflikt si od jara 2014 vyžádal více než 10 000 mrtvých.