Jižní Korea odpočítává dny do startu zimní olymiády. Rozsáhlý skiresort v okolí však dále chátrá

Opuštěné vleky a sedačkové lanovky, město duchů z bývalých lyžařských hotelů, chátrající půjčovny zimního vybavení. V městě Goseong, asi 100 kilometrů od dějiště letošních olympijských her, se rozpadá rozsáhlý areál jménem Alps Ski Resort, který byl kdysi centrem zimních kratochvílí nejen pro jihokorejskou klientelu. Počet aktivních lyžařů ale v zemi dramaticky klesl, v posledních letech o třetinu. Slábnoucí zájem o tento sport tak způsobil, že nejstarší lyžařský areál Jižní Koreje v roce 2006 po téměř sto letech ukončil svůj provoz. Budoucnost nově stavěných čtrnácti olympijských areálů se v tomto světle zdá velmi nejistá.

„Jsme toho názoru, že by olympijské areály měl po skončení her udržovat a provozovat stát,“ vyjádřil se guvernér provincie Gangwon Choi Moon-soon pro agenturu Reuters. „Olympijské sjezdovky budou jen zřídka využívat místní, lépe řečeno těžko je bude využívat někdo jiný než národní atleti.“

Zřejmě jen čas ukáže, jak budou vypadat dějiště zdejších olympijských her v následujících letech. Město duchů Alps Ski Resort však může být varováním. Rozpadající se budovy, hromady toaletních mís ve volné krajině a rezavějící vleky čnící nad korunami stromů jsou aktuální připomínkou současné situace, která zimním sportům v Jižní Koreji není příliš nakloněna.